30. mar 2022.

Privremeno nadzorno telo: Mediji sve otvoreniji, manje prisustvo javnih funkcionera

Privremeno nadzorno telo (PNT) za praćenje medija tokom izborne kampanje saopštilo je da su mediji sve otvoreniji i da su u prethodne dve nedelje svi predstavnici političkih stranaka i koalicija i predsednički kandidati dobili prostor u medijima.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen novi izveštaj tog tela za period od 15. februara do 13 marta, takođe je ocenjeno i da se državni funkcioneri manje pojavljuju na javnim servisima i na pojedinim komercijalnim televizijama, ali da je procenat njihove zastupljenosti u medijima i dalje visok.

Predsedavajući PNT Rade Veljanovski rekao je da se sve češće predstavnici opozicije pojavljuju u komercijalnim medijima sa nacionalnom pokrivenošću i obrnuto, da se predstavnici vlasti pojavljuju na kablovskim televizijama.

“Nije do kraja postignuta ravnoteža, ali sigurno će biti postignuta u poslednje dve nedelje. Stvari se očigledno u izvesnoj meri popravljaju, ne možemo da kažemo da smo sve standarde zadovoljili, ali to je trend koji treba da se nastavi“, ocenio je Veljanovski.

Primetio je da su uvaženi apeli tog tela da se predstavnici političkih stranaka i kandidati pojavljuju „i na jednim i na drugim televizijama“ jer, kako je istakao, građani imaju prava da budu obavešteni o stavovima, politici i ideologiji svih političkih stranaka koje učestvuju na izborima.

Veljanovski: Razbijena šema podele medija

Naglasio je da je „zanimljiv kuriozitet“ u predstavljanju predsedničkih kandidata i da je konačno „razbijena šema“ podele na „jedne ili druge medije“, tako da je, kaže, N1 posvetio najviše minutaže predsedničkim kandidatima, a zatim TV Prva, RTV 2 i B 92, dok su najmanje posvetili RTS 1 i Nova S.

Ukazao je da se izveštaj odnosi na period u kojem, kako je rekao, još nije počela da funkcioniše odredba Zakona o javim medijskim servisima po kojoj liste i kandidati imaju jednako besplatno vreme za predstavljanje.

„Naredne dve nedelje izveštaja, posle 13. marta, će sasvim sigurno, po indicijama koje imamo, biti ujednačenije nego do sada“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da je nekoliko nedelja pre održavanja izbora i dalje visok procenat pojavljivanja državnih funkcionera u medijima, ali da za to, kako je rekao, nisu odgovorni samo nosioci javnih funkcija, nego i mediji.

“Naši mediji izgleda ne mogu da pređu crtu i da se ponašaju po standardima koji postoje u demokratskim zemljama i da, iako se javni funkcioner pojavljuje dva-tri puta nedeljno, to bude samo pomenuto kao tekstualna vest, a ne sa dugim tonskim i video-zapisima“, rekao je Veljanovski.

Miljković: Izveštavanje u neutralnom tonu

Član Nadzornog tela Srđan Miljković rekao je da su svi javni servisi o učesnicima izborne kampanje izveštavali u dominatno neutralnom tonu, a da komercijalne televizije podražavaju manir javnih servisa i imaju pretežno neutralan ton izveštavanja.

Naveo je da je ukrajinska kriza najzastupljenija tema na javnim servisima i u programima komercijalnim televizija, sa izuzetkom TV Hepi i B92 kod kojih je, kako kaže, kritika opozicije nešto zastupljenija.

Prema Miljkovićevim rečima, državni funkcioneri malo zastupljeni u kablovskim medijima, najviše na Al Džaziri, a da je kritika vlasti dominatna tema u tim medijima.

Kada je reč o zastupljenosti stranaka vladajuće koalicije i opozicionih stranaka na javnim servisima, izveštaj pokazuje da je na RTS 1 od 15. februara do 12. marta najzastupljenija bila lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ sa 12,58 odsto, a druga lista koalicije „Moramo“ sa 5,82 odsto.

Zatim slede liste SPS (5,39 odsto), SRS (4,78 odsto), Suverenisti (4,53 odsto), Ujedinjeni za pobedu Srbije (4,03 odsto), Dveri-POKS (3,79 odsto), Ajmo ljudi – Boris Tadić (2,89), NADA (2,87 odsto), Zavetnici (2,86), “Muftijin amanet“ (1, 74), LSV (1,72), Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (0, 31), SDA Sandžaka (0,19) i Nemanja Šarović-Lokalna lista (0,03 odsto).

Na RTV 1 je najzastupljenija lista SNS (9,03 odsto), a druga lista Ujedinjeni za pobedu Srbije (8,59 odsto).

Miljković je rekao da najnoviji izveštaj pokazuje blagi pad zastupljenosti državnih funkcionera na javnim servisima i na pojedinim komercijalnim televizijama, kao što su Pink Prva, dok je blagi rast na TV Hepi i B 92.

Kako je rekao, u prethodnom izveštaju RTS 1 udeo državnih funkcionera bio je 44,77 odsto, dok je u poslednjem preseku 40,19 odsto.

Za razliku od prethodnog preska koji je pokazao da je pojavljivanje državnih funkcionera na TV Pink 52,30 odsto, u poslednjem preseku 49,61.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend