16. jul 2020.

Radnici RTS: Skandalozno pismo Sindikata Nezavisnost RTS koje je objavljeno u listu Danas

Skandalozno pismo koje je objavljeno u Dnevnom listu Danas je u najmanju ruku maliciozno, zlonamerno, a po svojoj sadržini i uvredljivo za sve nas koji radimo na poslovima snimatelja u RTS-u, piše u odgovoru Radnika RTS-a.

Foto: Cenzolovka

Njihov odgovor prenosimo u celosti:

Ravno 15 puta u ovom pamfletu koristi se reč snimatelj kao i jednom u množini – snimatelji.

Našoj profesiji se kroz jedan omalovažavajući ton daje status malih ljudi koji su se drznuli da se kandiduju za preveliki zalogaj.

Po svojstvenom arogantnom i cinicnom stilu i maniru kojim je pismo napisano jasno upućuje na autora članka.

Taj isti autor se proslavio ne samo tekstom svog serijala već i Mitski jakim kadrovima naše Snimateljske Legende Bože Losa.

Ta slika je najmanje isto govorila i svedočila koliko i tekst novinara. Da ne pominjem sjajnu montažu, izuzetno kvalitetan ton…

Ovakav tekst može da napiše samo jedan besprizoran, nadobudan dripac od čoveka. Jedino što je dobro iz ovoga proizašlo je to da se razobličio kako on, tako na žalost i mnogi drugi.

Ponajpre oni koji imaju moć, mentori ovakvih pamfleta.

To govori da nas respektuju i zaziru od nas. Ima šanse. Najmanje što će se desiti posle svega je da će profesionalci iz proizvodnje tv prenosa u budućnosti biti prepoznati kao mogući nosioci najvažnijih menadžerskih pozicija u RTS-u . A zašto i  ne bi ?

Da dodamo da nisu samo snimatelji u nezavidnom položaju već veliki deo radnika, posebno u produkciji.

Činjenica je da je 75 odsto zaposlenih u katastrofalnoj poziciji po svim pitanjima i to jesu najviše direktni izvršioci osnovne delatnosti.

Sindikat Nezavisnost je juče pljunuo našeg kolegu Vaska, a sutra to može da se desi bilo kome od nas.

Takođe smo došli do saznanja da iza pisma stoje tri imena, a ne svi članovi odbora (ima ih 14).

Citiram delove jedne od poruka kolega:

„U Sindikat Nezavisnost sam se učlanio zbog narativa u svom imenu, a isčlanjujem se zbog sinonima koji je kulminirao onim sramnim saopštenjem od juče, 13.07.2020. Oni su, dakle, klasičan sinonim koji menja tezu. Niti je „nezavisan“, niti se bori „sindikalno“ za prava radnika.

U nekoliko sastanaka koje sam imao u mom dopisništvu u Nišu, u kojem inače radim, nisam dobijao logične i meni potrebne odgovore i ono što me je posebno razočaravalo je vokabular koji su rukovodioci ovog sindikata koristili na tim sastancima. Koristili su isključivo demagoške i administrstivne fraze, u maniru polupismenih predstavnika birokratske klase.

Sve odgovore koje su mi ostali dužni, dobio sam od Vaska Vasovića. Od njega sam dobio informaciju kako treba da funkcioniše sistem JMU RTS, koga apsolutno podržavam. I nije tačno ništa od onoga što piše u jučerašnjem sramnom saopštenju, u kojem totalno diletanski i kao na pijaci napadaju čoveka od profesionalnog i ličnog integriteta.

Ne želim više da gubim vremena sa takvim ljudima i ovim putem tražim zvanično isčlanjenje iz Sindikata Nezavisnost RTS-a i sebe od danas, 14.07.2020. godine ne smatram za člana tog sindikata“.

Dragan Živanovic  (mb 06156)

Mi mu se pridružujemo.

Olgica Stojanović  (mb 07067) i Tatjana Soldatović Manojlović  (mb 06438)

U svim granama industrije, samim tim i u medijima, kada postoji tržište, a pri tom se i poseduje kadrovski potencijal, za neupošljenost radnika je po svim pravilima ekonomije i biznisa kriv menadžment koji rukovodi firmom.

U JMU RTS se godinama, pa i decenijama menjaju teze. Nesposobnost menadžmenta se kažnjava tako što se otpuštaju radnici, i po pravilu iz produkcije. Radnici u nemogućnosti da iskažu svoj potencijal završavaju na socijalnim programima. Umesto da svojim radom popunjavaju „programe“ svoje matične kuće, popunjavaju „socijalne programe“.

Popunjavanje socijalnih, a ne programa koje JMU RTS poseduje je isključiva odgovornost dosadašnjih menadžmenata. Zanimljivo je da nikada na čelu menadžmenta nikada nije bio čovek koji se školovao i kroz školovanje imao ikada predmet „TV i fimska produkcija“. Još manje su imali predmete o audio vizuelnim sadržajima.

Ovo treba da bude opomena sadašnjem i svakom budućem menadžmentu, a na osnovu dosadašnje poslovne i sudske prakse da se mi radnici produkcije nećemo pomiriti sa činjenicom da zbog nečijeg neznanja mi snosimo posledice.

Citiram člana UO sindikata Nezavisnost:

„E, ovako.. Ja sam član Glavnog odbora Nezavisnosti…Bez preteranog unošenja u sitnice, pošto sam videla ovaj tekst, obratila sam se svim članovima i predsedniku. Moje mišljenje o sadržaju neću iznositi, ali je tekst napisan i objavljen bez mog znanja i saglasnosti, i ja sam apsolutno protiv tog gesta. Obaveštena sam da su tekst imenom potpisale tri osobe, u svoje ime. Da li je to tačno, ne znam. Zašto je onda tekst predstavljen u ovoj formi, ni to ne znam.  Znam da ću preduzeti neke korake, da ja više ne budem deo nečega u šta nisam upućena. Toliko od mene, u moje lično ime. Pozdrav.“

Pismo je skandalozno i uvredljivo ne samo po V. Vasovica – vređa svakoga od nas koji smo stavili svoj potpis u znak podrške njegovoj kandidaturi, a ima nas…

Jedan prut se lako slomi, snop teško.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend