16. nov 2021.

Različita tumačenja

Izveštaj Evropske komisije o informacionom društvu i medijima u Srbiji je realan, ali se različito doživljava, jer politička elita tvrdi da je zabeležen napredak, a civilni sektor da taj dokument nije dovoljno izbalansiran, zbog pretnji i uvreda vlasti prema novinarima i predstavnicima civilnog društva, rečeno je tokom razmatranja Izveštaja

Uvrede se upućuju i pošto je krajem prošle godine u parlamentu usvojen Kodeks ponašanja poslanika, izjavio je Nino Brajović, član Radne grupe Nacionalnog konventa, koji je bio organizator onlajn skupa.

Brajović je naveo da je Radio-televizija Srbije prestala da se finansira iz državnog budžeta, pošto je pretplata povećana za 17 odsto, pa rad javnog servisa finansiraju gledaoci.

Prema Brajovićevim rečima, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nalazi se u nekoj vrsti sukoba interesa, jer finansijski zavisi od emitera čiji rad treba da nadzire.

Neophodno je da institucije poseduju ekonomsku nezavisnost i brane se od političkog uticaja, ali REM živi od emitera koje treba da nadzire, što nije dobra pozicija, ocenio je Brajović.

On je izjavio da REM godinama ne funkcioniše dobro, nije finansijski nezavisan, ne koristi instrumente koji su mu na raspolaganju i da se ne može očekivati promena rada te institucije.

Brajović je rekao da REM treba spojiti sa Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije (Ratel), jer bi tako bio nezavisniji što se tiče finansija, pošto Ratel ima prihode od svog posla.

Član Radne grupe Milan Janković je izjavio da Srbija ne bi trebalo da kasni u uvođenju mobilne mreže pete generacije (5G).

Zakon ne sprečava da se ti postupci privedu kraju, rekao je Jankvić, uz konstataciju da mnoge privredne grane neće moći da rade bez mreže 5G.

Koordinator Radne grupe Nikola Marković je ocenio da je izveštaj Eropske komisije podsticajan, ali da će se Srbija, ukoliko do kraja godine ne usvoji zakon o telekomunikacijama, naći u ozbiljnom problemu prema EU.

Marković je izjavio da stručna javnost insistira da se intenziviraju aktivnosti na organizovanju akcije za dodelu frekvencija za 5G.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend