29. jun 2020.

REM opomenuo Televiziju Šabac

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izrekao je meru opomenu Televiziji Šabac zbog toga što su novinari „Podrinskih novina“ Hanibal Kovač i Ivan Kovačević u aprilu na toj televiziji izneli navodne nepravilnosti i nesavesno poslovanje Zavoda za javno zdravlje Šabac tokom kovida-19, a da ta televizija nije dala mogućnost Zavodu da odgovori.

Postupak za izricanje mere Savet REM-a doneo je posle prijave Zavoda za javno zdravlje Šabac, povodom optužbi Kovača i Kovačevića koje su izrečene u emisiji „Pravo pitanje“ da zdravstvene vlasti prećutkuju informacije u vezi sa virusom. Zavod na njih, iako je ta emisija Televizije Šabac debatnog karaktera, nije mogao ravnopravno da odgovori.

Osim televizije Šabac koja se našla na sednici Saveta REM-a zbog tvrdnji novinara „Podrinskih novina“, prijave v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac Branka Vujkovića zbog tekstova u listu i na sajtu „Podrinskih novina“ razmatrali su i članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Savet za štampu je po jednoj od prijavi Vujkovića, koja je razmatrana u aprilu, doneo odluku da su „Podrinske novine“ prekršile Kodeks novina Srbije zbog toga što nisu cenile da je obaveza novinara da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara pretpostavki i nagađanja, kao i da, kad je neophodno, konsultuje što više izvora.

„Podrinske novine“ su oštro kritikovale ovu odluku Saveta za štampu, navodeći da su tekstove koje su pisali „posledica (i odgovor) na laži koje članovi Srpske napredne stranke šire o njima kako bi ‘ugasili’ i novine i njih lično (postoje video zapisi)“, kao i da od toga „neće odustati“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend