20. sep 2023.

Reporteri bez granica pozivaju Evropsku komisiju da borba protiv ruske propagande bude deo pristupnih pregovora Srbije

Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija u srpskim medijima i za borbu protiv propagande, posebno ruske, budu deo pristupnih pregovora. Ove dve teme moraju biti uključene u paket „proširenja” i u izveštaj o vladavini prava koji je sada proširen i na kandidate za članstvo u EU, rekao je Pavol Salaj, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica

Nakon početka rata u Ukrajini vidljiv je pojačan uticaj proruskog medijskog sadržaja u Srbiji, saopštavaju Reporteri bez granica (RBG), a Vlada Srbije, iako ima kontrolu nad velikim delom medijske scene, ne podstiče pouzdanije vesti i informacije kako bi rešila problem ruske propagande.

Uprkos tome što je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, u kojoj su zabranjeni ruski propagandistički mediji, Srbija odugovlači sa reformom medijske regulative na koju se pred Evropskom komisijom obavezala da će sprovesti, navode RBG.

Reporteri bez granica osvrću se i na nacrt zakona o javnom informisanju i medijima koji je trenutno na javnoj raspravi za koji navode da ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim televizijskim kanalima. Ovaj nacrt, napominju, naišao je i na oštre kritike novinarskih udruženja iz Srbije.

„Šokantno je da Vlada Srbije, koja zvanično kaže da želi u EU, toleriše, pa čak i podstiče, širenje ruske propagande putem provladinih medija. Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija u srpskim medijima i za borbu protiv propagande, posebno ruske, budu deo pristupnih pregovora. Ove dve teme moraju biti uključene u paket ’proširenja’ i u izveštaj o vladavini prava koji je sada proširen i na kandidate za članstvo u EU”, rekao je Pavol Salaj, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica.

Kako navode RBG, u martu ove godine je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) identifikovala dva provladina kanala, TV Pink i TV Hepi, koji su posebno posvećeni „manipulisanju informacijama u širenju ruske ratne propagande”.

U emisiji „Aktuelnosti” na Hepi TV, jednoj od najgledanijih emisija u Srbiji, novinari komentarišu video-snimke iz ruskih i zapadnih izvora, koji su izvučeni iz konteksta i čiju autentičnost ne dovode u pitanje, navode RBG. U emisiji se čak koristi i ruska propagandna terminologija, „specijalne operacije” i „prisilna mobilizacija”, što se odnosi na rat u Ukrajini, a u aprilu 2023. tokom „Aktualnosti” emitovan je isečak iz video-snimka izjave zarobljenog ukrajinskog vojnika.

Iako je u provladinim medijima bilo nedavnih zastoja sa ruskom propagandom, Reporteri bez granica smatraju da to pre odražava ozbiljnost problema nego početak trajnog rešenja.

Televizija Pink je, pre nego što su se u Srbiji u maju desile dve masovne pucnjave, bila jedan od vodećih emitera proruskih stavova, nakon čega je napravila urednički zaokret i sada zauzima prozapadnu liniju, koju je otvoreno podržao vlasnik Pinka Željko Mitrović, stoji u tekstu RBG. Ovu naglu promenu Reporteri bez granica ocenjuju kao nametnutu sa vrha i simptomatičnu zbog načina na koji je novinarima uskraćena uređivačka nezavisnost, zbog čega su primorani da služe poslovnim i političkim interesima.

Reporteri bez granica od 2022. godine pozivaju vlast u Srbiji da preuzme sve što je u njenoj moći kako bi se ojačala nezavisnost i pouzdanost medija. Preporuke RBG se zasnivaju na merama zaštite nezavisnosti medija od bilo kakvog političkog uplitanja i usvajanje mehanizama poput Inicijative poverenja novinara, koju su RBG pokrenuli 2021. godine, navodi se u njihovom tekstu.

Srbija je rangirana na 91. mestu od 180 zemalja u Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2023. godinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend