16. mar 2018.

RTS planeta

U nekoliko navrata na ovom mestu pisali smo o javnim servisima širom Evrope, načinima na koji se dovijaju da dođu do gledalaca koristeći platforme i razvijajući aplikacije za pametne telefone i tablete.

Nema ozbiljnog evropskog javnog servisa koji nema svoju platformu i pripadajuću joj aplikaciju. Neke kao što su BBC Iplayer, Rai Play, RTVE a la carta, urađene su odlično, prate osnovni vizuelni identitet kuće koju predstavljaju. Ima onih koje su dobre i upotrebljive, ali mogu da budu još bolje (HRTi). Tom društvu pridružio se i naš RTS. Svoju platformu nazvao je RTS Planeta. Softversko rešenje je maltene identično onom kome je pribegao HRT. To uopšte nije loše rešenje s obzirom na to da se već negde pokazalo kao dobro. Pitam se samo zašto se RTS na ovaj potez nije odlučio još pre pet godina kada je na globalnom planu postalo jasno kuda ide televizijski svet. Ali, dobro je da jeste, jer uloga javnog servisa je i da dopre do novih generacija, ali i onih starijih gledalaca koji su se u međuvremenu pod uticajima iz „dekadentnog sveta“ razmazili kada je gledanje TV u pitanju.

Šta nam nova platforma RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs) nudi? Sve što treba i mora da ima servis ovakve vrste. Striminge svih svojih TV kanala i radio-programa uživo. TV i radio-emisije razvrstane prema žanrovima i kategorijama, vredne istorijske snimke iz arhiva ove kuće, što je posebno važno. Servis je na teritoriji Republike Srbije besplatan, a za ostatak sveta se naplaćuje. Jedino što treba je da se registrujete – ako vas mrzi da otvarate nalog, možete da se registrujete i s nekim od naloga koji imate na društvenim mrežama. Sa jednog korisničkog naloga možete registrovati do pet uređaja. Ostaje samo da istražujete sami i pogledate ono što vas interesuje. Ima šta da se pogleda, mada nama koji ovde živimo to možda na prvi pogled i nije toliko zanimljivo s obzirom na činjenicu da se mnogo toga do beskonačnosti repriziralo. Svakako će se ovome obradovati i mnogobrojna dijaspora. Možda će Planeta, čemu se iskreno nadam, doprineti smanjenju broja repriza i otvoriti prostor za razmišljanje ne samo o novim programskim sadržajima već o tome kakav nam javni servis u najširem smislu te reči treba, odnosno kakav mi kao njegovi korisnici želimo da bude: kakve obrazovne, kulturne, zabavne i igrane forme hoćemo da vidimo na javnoj televiziji. Ovakve platforme i otvaraju prostor za dijalog između javnih servisa i njihovih korisnika. Valjda će oni koji treba to znati da prepoznaju i ostvare. RTS planeti želim mnogo registrovanih stalnih korisnika.

1 komentar za: “RTS planeta

  1. Zoran

    Koaj budala van Srbiej ce d aplati RTS da gleda, nije mi jasno.

    13. мај 2018. at 14:49

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend