18. avg 2017.

Šabić: Agencija da dostavi KRIK-u podatke o imovini Vulina

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je danas saopštio da je Agenciji za borbu protiv korupcije naložio da novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK dostavi tražene informacije o imovini ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Šabić je naveo da će biti zaštićeni podaci o ličnosti kao što su imena svih lica osim službenih i Vulina, adresni podaci, lični matični broj građana, broj bankovnog računa fizičkih lica, podaci o adresi gde se nepokretnosti nalaze, registarski brojevi vozila.

Prethodno je Agencija odbila zahtev tražioca informacija, sa obrazloženjem da se u pratećoj dokumentaciji nalaze podaci koje je Uprava za sprečavanje pranja novca označila kao tajnu.

Tražilac informacije je podneo žalbu Šabiću, navodeći da je tražena kopija izveštaja, a ne i kopija prateće dokumentacije, i da, čak i ako izveštaj sadrži poverljive ili lične podatke, Agencija može da ih zaštiti.

Šabić je našao da je žalba osnovana.

Da bi se neki podatak mogao štititi kao tajni, nužno je da ga kao takav odredi ovlašćeno lice, pisanom i obrazloženom odlukom. Agencija nije navela kojom odlukom je određena tajnost, ni stepen tajnosti podataka sadržanih u traženom dokumentu, odnosno nije pružila dokaze da li je uopšte doneta odluka iz člana 11. Zakona o tajnosti podataka, saopštio je Šabić.

On je naveo da, iako je po zakonu obavezna, Agencija nije pružila dokaze o uzročno posledičnoj vezi između potencijalnog objavljivanja traženog dokumenta i eventualnih štetnih posledica po interese Srbije.

Šabić je ocenio kao neprihvatljivo postupanje Agencije, koja ni nakon ponovljenog zahteva nije dostavila traženi izveštaj, i dodao da se radi o pokušaju opstruiranja ovlašćenja poverenika.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend