19. jun 2018.

Sejdinović: Da radimo na strategiji i rešavamo probleme

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da su se posle "tri runde teških pregovora" novinarska i medijska udruženja, uz prisustvo međunarodnih institucija, s Vladom dogovorila o početku izrade Medijske strategije i formiranju Radne grupe, kao i o uporednom rešavanju "veoma ozbiljnih medijskih problema".

„Stav novinarskih i medijskih udruženja je da su ova dva procesa međuzavisna i ona neće učestvovati u izradi strategije, ukoliko država odbije da rešava goruće probleme, među kojima se izdvajaju bezbednost novinara i diskriminacija medija koji nisu bliski vlasti“, rekao je Sejdinović posle sastanka.

Dodao je da su na današnjem sastanku novinarska i medijska udruženja zahtevala od Vlade Srbije da se hitno razreši slučaj nestanka novinara Stefana Cvetkovića i da se zaustavi „politička zloupotreba tog slučaja“. Rekao je da je na sastanku rečeno da su pojedina novinarska i medijska udruženja odbila novac u znak protesta zbog brojnih neregularnosti na konkursima Ministarstva kulture i informisanja za medije.

„Biće ovo, po svemu sudeći, veoma težak i naporan proces, s neizvesnim ishodom, u koji moramo ući i pokušati da nešto uradimo“, ocenio je Sejdinović.

On je posle sastanka rekao da će OEBS biti „facilitator“ (posrednik, onaj koji omogućava) celog procesa, te da će se osnovati i ekspertski tim koji će pomagati Radnoj grupi u izradi dokumenta. Objasnio je da će uporedo Vlada formirati svoje koordinaciono telo koje će pregovarati s predstavnicima novinarskih i medijskih organizacija o rešavanju „problema koji se mogu rešavati i u važećem zakonskom okviru i ako napokon institucije počnu da rade svoj posao“.

Vlada Srbije saopštila je posle sastanka premijerke Ane Brnabić s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, da će na čelu Radne grupe za izradu medijske strategije biti predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Dejan Stojanović, te da će tu grupu činiti devet predstavnika medijskih i novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da Vlada Srbije formira Koordinaciono telo za saradnju s medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog, a ta dva tela zajedno će i operativno raditi na rešavanju problema novinara i medija.

Obradović: Potrebna obnova medijskog pluralizma

Jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj strategiji biće utvrđivanje medijskog pluralizma i stvaranje takve medijske scene koja će omogućiti građanima da budu informisani iz više izvora, rekao je predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i član nove Radne grupe Vukašin Obradović.

On je rekao da se radi na dokumentu koji će biti priložen novoj Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije. Obradović je naveo da prošla Medijska strategija nije dala rezultate u onome što je bio njen osnovni cilj – zaštita javnog interesa, odnosno interesa građana u informisanju.

„Ono na čemu ćemo mi pokušati u radu na budućoj Medijskoj strategiji, jedan od osnovnih ciljeva je rad na obnovi medijskog pluralizma koji se negde kroz projektno sufinansiranje, ali i privatizaciju koja je izvedena uz mnoštvo sumnjivih kupaca koji nisu imali medijski već politički interes, dovela do toga da su građani uskraćeni za objektivno, nepristrasno i sveobuhvatno informisanje“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, na taj način građani mogu da upoređuju informacije i na osnovu toga donose odluke koje su važne ne samo za njihov svakodnevni život veći i za njihov angažman u društvu kao građana.

„Stav oko učešća države u medijima i o regionalnim servsima se nije promenio, dakle treba da se povuče, ali ne iz onoga što je zaštita javnog interesa. Precizno moramo da definišemo kako će država da zaštiti javni interes u informisanju“, rekao je Obradović.

On je rekao da država mora da ima jasnu ulogu u sistemu informisanja, ali ne na dosadašnji način koji je bio usmeren na to da se favorizuje jedna grupa medija na račun druge.

„Pokušaćemo da napravimo takvu Strategiju koja će i kroz sufinansiranje medijskih sadržaja i položaj,pre svega, lokalnih medija i javnih servisa da napravi nekakav iskorak ka drugačijom medijskoj sceni od one koji trenutno imamo“, kazao je Obadović.

Obradović je ocenio da je najveći deo problema na medijskoj sceni u proteklom periodu nastao zbog neprimenjivanja zakona koji su proistekli iz prošle Medijske strategije.

„Reč je pre svega o neprimenjivanju u vezi sa projektnim sufinansiranjem i čestim kršenjima ili zloupotrebom procedure, pa se umesto finansiranja javnog interesa pretvorila u finansiranje stranačkih medija“, rekao je Obradović.

On je naveo da postoji i veliki problem sa Regulacionim telom za elektronske medije – REM, koji je „kancerogeno tkivo na medijskoj sceni Srbije“, jer se ne pridržava zakona i ne koristi ovlašćenja koja su mu na raspolaganju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend