24. nov 2022.

Slavko Ćuruvija fondacija i Crta posle odbacivanja tužbe protiv REM-a: Iskoristićemo sva dostupna sredstva da zaštitimo interes javnosti

Slavko Ćuruvija fondacija i Crta podnele su prigovor na odluku Upravnog suda kojom je odbačena njihova tužba protiv REM-a, koji je ove godine ponovo dodelio dozvole za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću televizijama koje su godinama unazad kršile zakone.

Foto: Danica Đokić / Cenzolovka

Kao obrazloženje da odbaci tužbu, Upravni sud navodi da Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) i Crta, kao tužioci, nemaju osnov da brane opšti interes. Upravni sud tumači da SĆF i Crta nisu imale osnov da podnesu tužbu, pošto se odlukom REM-a o dodeli dozvola nije odlučivalo ni o jednom njihovom pravu ili obavezi, niti je donošenje odluke uticalo posredno ili neposredno na njihove pravne interese koji su zaštićeni zakonom.

U obrazloženju, sud takođe navodi da ukoliko postoji povreda zakona na štetu interesa javnosti, pravo da ga tužbom štiti ima isključivo nadležni javni tužilac.

Ovakvo obrazloženje može biti opasno po sve građane i građanke, jer navodi na mišljenje da javni interes u slučaju dodele dozvola za emitovanje sa nacionalnom pokrivenošću može kontinuirano biti ugrožavan, a da niko, osim javnog tužilaštva, ne može pokrenuti pravni postupak njegove zaštite.

Dozvole koje REM dodeljuje su javno dobro i zato smatramo da je i odluka suda na štetu interesa svih građana i građanki. Sud bi, umesto što sprečava zaštitu javnog interesa, morao da ga štiti.

Podsećamo da Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) prepoznaje nevladine organizacije kao čuvare javnog interesa. Prema stavu ESLJP „kada NVO skreće pažnju na stvari od javnog interesa, ona vrši ulogu javnog nadzora… i može se okarakterisati kao društvena kontrola.”

Budući da ostvarujemo svoje ciljeve u skladu sa zakonom kao legitimni zaštitnici opštih i širih interesa javnosti, na ovu odluku suda uložili smo prigovor.

Takođe, spremni smo da iskoristimo sva dostupna pravna sredstva kako bismo sprečili tela nadležna za medije da ubuduće svojim odlukama ne samo krše zakone i sopstvene pravilnike, nego se i rugaju u lice svim građanima i građankama ne obezbeđujući im da se informišu iz profesionalnih i etičnih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend