12. jan 2018.

Smajlović: Brnabić i Mihajlović da kažu šta misle o predrasudama državnog sekretara za medije prema ženama

“Aleksandar Gajović propustio je mnogo prilika da uradi ono što je morao čim je u oktobru imenovan za državnog sekretara za medije u Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije: da se izvini što je, pre stupanja u državnu službu, promovisao davno prevaziđene, šovinističke predrasude o ženama”, rekla je bivša predstavnica UNS-a u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije i predsednica Suda časti UNS-a Ljiljana Smajlović.

Komentarišući za UNS jučerašnje izvinjenje Aleksandra Gajovića zbog izjave da žene ne mogu uspešno da vode kuću, a i neku ozbiljniju funkciju u državi, Smajlović je rekla da je Gajović „sinoć pokazao da ne ume da se izvini kako valja jer, po svemu sudeći, ne razume zašto ne valja omalovažavati pola ljudskog roda – sem kad mu to ugrozi karijeru“.

„Kada se izvinjava ‘onima koje je njegova izjava povredila’, Gajović sugeriše da nije problem u njegovoj izjavi da je žena nepodesna za šefa države i da je bolje da muškarac vodi kuću, već u onima koji su se na takve reči uvredili“, kaže Smajlović za UNS.

Kako dodaje, sada više nije pitanje da li su Ljiljana Smajlović i UNS zadovoljni njegovim nespretnim pokušajem da se izvuče iz problema koji je stvorio.

„Vreme je da nam Ana Brnabić i Zorana Mihajlović kažu šta misle o predrasudama državnog sekretara za medije prema ženama. Jesu li Brnabić i Mihajlović zadovoljne kako Aleksandar Gajović predstavlja Srbiju?“, upitala je Smajlović.

„Dozvolite da dodam i da sam veoma iznenađena držanjem laureata OEBS-a i predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji sebe naziva borcem za ljudska prava. Nedim Sejdinović nije komentarisao lažno izvinjenje Aleksandra Gajovića, niti je od njega tražio da kaže smatra li žene drugorazrednim delom ljudskog roda. Bilo je groteskno i kada je prozivao kolege za bliskost ‘režimu’, jer u istoriji Srbije nije neko novinarsko udruženje valjda bilo bliže nekom političkom režimu kao što je bio slučaj sa NDNV-om i vlašću Bojana Pajtića u Vojvodini“, rekla je Smajlović.

Podsetimo, državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović, komentarišući izlazak UNS-a iz Radne grupe zbog njegove izjave da žene ne mogu uspešno da vode kuću, a i neku ozbiljniju funkciju u državi, rekao je juče na TV N1 da se „izvinjava svima koje je njegova nespretna izjava povredila i uvredila“.

„Toliko je izrečeno o toj mojoj izjavi i svaki put kada se pojavila u medijima ta moja izjava je bila drugačija, da sam na kraju svega morao da uzmem transkript da vidim šta sam ja to rekao. Pročitao sam i setio se još nečega – sedam dana kasnije, posle te izjave, ja sam se na istom kanalu, u istoj emisiji, pred istim voditeljima, izvinio svima koje je ta moja, ajde da kažem, nespretna, izjava povredila i uvredila. Međutim, oni koji me kritikuju zbog te izjave – nije bitno to što sam se ja sedam dana kasnije izvinio, već traže novo izvinjenje“, rekao je Gajović.

On je dodao da je to bilo 11. oktobra 2016. godine, a da se onda „sedam dana kasnije izvinio“.

„Hajde da to jednom stavimo po strani. Evo, ja se sada, u ovoj Vašoj emisiji, izvinjavam svima onima koje je ta moja izjava na neki način povredila, uvredila, unizila žene Srbije i sveta i tako dalje, i tako dalje. Jednom rečju – izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo. To je ona jedna inače divna drama koju je režirala Soja Jovanović za tadašnju Televiziju Beograd. Javno se izvinjavam svima koje sam ja tom prilikom zaista povredio. Iskreno se izvinjavam i da stavimo tačku“, rekao je Gajović.

Na pitanje da li je to ujedno i pozivnica UNS-u da se vrati u Radnu grupu, Gajović je rekao da jeste, i da „ih niko nije isterao, a on najmanje“.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović pozvao je 21. decembra Gajovića da se izvini zbog izjave i rekao da će Udruženje dati svoj doprinos u izradi Medijske strategije iako neće učestvovati u Radnoj grupi za izradu te strategije.

„Mi novinari znamo koliki uticaj žene imaju na novinarstvo. I žene su se dokazale na rukuvodećem mestu u novinarstvu, uvek i iznova. Ovim putem pozivam državnog sekretara Gajovića da se javnosti izvini za svoje ranije izjave“, rekao je tada Radomirović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend