11. maj 2023.

Šta kaže ministar informisanja o zahtevima za gašenjem Pinka i Hepija

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da su zahtevi predstavnika dela opozicije za gašenjem pojedinih medija neprihvatljivi i da predstavljaju udarac na slobodu govora.

„Kao ministar informisanja i telekomunikacija dužan sam da reagujem i osudim zahtev opozicije koja traži zabranu jednog medija zato što to predstavlja udarac na slobodu govora koja se smatra neizostavnim temeljom svakog demokratskog društva. Ono što me posebno brine u ovoj situaciji je izostanak bilo kakve reakcije novinarskih i medijskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija, kao i sindikata novinara“, poručio je Jovanović u saopštenju.

Nema demokratskog društva bez slobodnih i nezavisnih medija, slobodnih, da, kako je naveo, „sami određuju sopstvenu uređivaču politiku“.

„Ovo nije pitanje ličnog izbora da li se vama neki medij sviđa ili ne sviđa, nego je fundamentalno pitanje da svaki medij ima pravo na rad, sve dok poštuje zakone ove zemlje i novinarske profesije“, dodao je ministar.

Istakao je da diže svoj glas i zbog novinara i svih zaposlenih na televiziji, jer se gašenjem medija ugrožava njihova egzistencija.

„Neverovatno je da zahtevi za gašenjem TV Pink i TV Happy dolaze od onih kojima su puna usta slobode medija i demokratije. Najoštrije osuđujem političko lešinarstvo i beščašće opozicije koje je prevazišlo sve nama poznate granice. Tragedije koje su se desile u našoj zemlji u toku prošle nedelje ostaviće neizbrisiv trag na sve nas, i upravo zato mi je neverovatno da se takve tragedije koriste za političke obračune i političke proteste“, poručio je Jovanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend