31. avg 2022.

Stevanović: Odluka REM-a mora biti poništena, postupak šamarčina građanima

Televizije koje su dobile nacionalne frekvencije ne da nije trebalo da ih dobiju, nego je trabalo da im davno budu oduzete, naročito televizijama Pink i Hepi, rekla je Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Ona je ocenila da odluka Regulatornog tela za elektronske medije o dodeli nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, Prva i B92 mora da bude poništena.

“Čitav postupak je bio strašna lakrdija, šamarčina u lice svima nama, građanima Srbije čijim se javnim dobrom upravlja prilikom dodele dozvola”, kazala je Stevanović u emisiji Studio Live na N1.

Fondacija Slavko Ćuruvija i CRTA podneli su Upravnom sudu tužbu protiv rešenja Regulatornog tela za elektronske medije kojim je REM ponovo dodelio dozvole za emitovanje sa nacionalnom pokrivenošću televizijama koje, kako navode, godinama ne poštuju ni minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge.

Stevanović kaže da je REM flagrantno prekršio zakon i pravilnik prilikom donošenja odluke.

Kako navodi, pravilnik decidno kaže da pružaoci medijskih usluga ne mogu biti mediji koji su prekršili zakon u prošlih godinu dana.

“Ne samo da postoje presude i da je prekršen pravilnik, već te pravosnažne presude nemaju nikakvog efekta jer te četiri televizije nastavljaju toga da krše zakon o oglašavanju”, rekla je Stevanović.

Prema izveštaju samog REM-a ni jedna od četiri televizije kojima je obnovljena dozvola za nacionalnu frekvenciju nije poštovala sopstveni elaborat, dodaje ona, ističući da je to moralo da se ima u vidu prilikom odlučivanja.

Komentarišući izjavu predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić da su njihove pravne službe sve proverile i da nije ni bitno šta su televizije radile u prošlosti, Stevanović ističe da pravilnik koji je REM usvojio kaže da treba posmatrati da li su u prošlosti televizije ispunjavale uslove i imale kazne.

“Potpuno je jasno da je to nešto što mora da bude uzeto u obzir”, kazala je Stevanović i ocenila da se radi o cinizmu “koji više nema ni potrebu da se sakriva”.

Dodaje da sam REM svake godine konstatuje da TV Pink nema ni dečiji ni kulturni ni naučno-obrazovni program.

“Olivera Zekić može da kaže šta god joj padne napamet, ali slovo zakona je nešto što je njen mandat, njen posao da poštuje”, rekla je ona.

Zekić je u međuvremenu odgovorila na pitanje N1 o tužbi Slavko Ćuruvija fondacije i Crte, ocenivši da je ona “čista glupost”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend