16. jun 2017.

Ukidaju program koji je spasavao ugled Javnog servisa

Povodom nagoveštaja prestanka emitovanja kultne emisije Trezor na RTS-u

„Nemojte me ništa pitati, neću vam ništa reći. Ne mogu o tome da govorim. Potrošila sam se i nemam šta da kažem. Nisam se ja zabranila, pa da me vi pitate. Pitajte nekoga ko je to uradio. Čitam Danas i ne znam šta da kažem, hvala vam mnogo“, ovim rečima je urednica Trezora Bojana Andrić odgovorila na naše pitanje šta misli o ukidanju ove za mnoge kultne emisije na RTS. Pokrenuta je i peticija protiv ukidanja ovog trezora koja se nalazi na ovoj adresi.

U tekstu peticije između ostalog konstatuje se i ovo „Koliko je samo neverovatna odluka RTS-a da ukine program koji je tokom poslednjih 15 godina postao institucija za sebe? Program koji je spasavao ono malo časti i ugleda koji je na Javnom servisu preostao. Iako najčešće skrajnut u pauze između skupštinskih zasedanja ili u kasne noćne termine emitovanja, Trezor je nepogrešivo nalazio put do gledalaca i vrlo često se poslednjih godina mogla čuti rečenica: ‘Jedino što gledam na RTS-u je Trezor’. U opštem sunovratu institucija kulture, Trezor je bio supstitucija za sve: za muzeje koje već godinama nisu u funkciji, za ruinirana pozorišta, nepročitane knjige… Trezor je iznad svega bio podsetnik da je nekada i državna televizija bila dobro i pristojno mesto vredno plaćanja televizijske pretplate“.

Povodom zbivanja oko Trezora zamolili smo za komentar Nebojšu Bradića, glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS. „Na sajtu RTS postoji saopštenje, RTS tu emisiju ne ukida, a potpisivanje peticije je sasvim legalna stvar“, rekao nam je Nebojša Bradić. Javni medijski servis, naime, jeste poslao saopštenje o letnjoj programskoj šemi u kome se navodi da će „strani i domaći filmovi, dečji i animirani, premijerne strane serije i ekskluzivni prenosi najvećih sportskih događaja, zameniti neke od autorskih emisija – Tako stoje stvari, S Tamarom u akciji, Da, možda, ne, Upitnik, Velika iluzija, Balkanskom ulicom, RTS Ordinacija, TV lica, uključujući i Trezor. Autorske emisije se vraćaju na program u okviru jesenje programske šeme, a neke od njih dobiće novi koncept i redizajn“.

Koliko ova odluka rukovodstva javnog medijskog servisa ima smisla, teško je reći. Ali, ono što smo uspeli iz više izvora nezvanično da saznamo jeste to da novca u RTS nema i da se štedi gde god se može.

Dobar deo javnosti je na izostanak Trezora iz letnje šeme reagovao burno. Na društvenim mrežama povela se izuzetno živa debata, što pokazuje da građani Srbije nisu ravnodušni na nestanak drage im emisije. Fondacija „Tanja Petrović“ apelovala je da rukovodstvo javnog medijskog servisa svoju odluku preispita i izmeni. Podsetimo, autorka i urednica emisije Bojana Andrić dobitnica je nagrade ove fondacije za 2015. godinu koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti. Tada je u obrazloženju nagrade rečeno između ostalog i to da „u vremenu instant medijskih sadržaja, uspeha na brzinu, dominaciji estrade nad kulturom i umetnošću, u doba kiča i rijalitija, još uvek postoje pojedinci koji odgovorno i posvećeno rade, koji vide i dalje i šire i koji se ne predaju atmosferi sveopšte ravnodušnosti i beznađa. NJih ne viđamo na naslovnim stranama, retko i u drugim rubrikama, oni rade istrajno i tiho, posvećeno i profesionalno. Bojana Andrić, čuvajući televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, emisijom Trezor predano i strasno, događaje i emisije stavlja u istorijski i kulturni kontekst, uz informacije o autorima, komentare i svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata, kao i delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija i serija. Zbog toga je Trezor kultni i kapitalan projekat koji Bojana Andrić sa nesmanjenim entuzijazmom radi, čime daje neizmeran doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima“.

Odličan poznavalac ovdašnje medijske scene koju već nekoliko decenija prati, kao i uspone i padove ovdašnjih televizija, TV kritičarka Branislava DŽunov nam je rekla da je to što Bojana Andrić „radi vrlo dragoceno i šteta bi bilo da tako nešto nestane, jer takve emisije televiziju čine televizijom i javnim servisom“. „Zašto je ta emisija toliko skupa da mora da se ukine preko leta? Verujem da svi moraju da štede, ali to je emisija koja je zanimljiva, uvek se obradujem kad vidim neke ljude i kad nas podsete na neke događaje što i jeste funkcija te emisije“, ističe DŽunov.

Za mišljenje o „slučaju Trezora“ upitali smo i našu uvaženu glumicu Dušicu Žegarac, koja je mnogo radila na filmu i televiziji, a neka od njenih izuzetno vrednih ostvarenja bila su emitovana i u Trezoru: „Umesto da su napravili ono što su Hrvati napravili sa Klasik TV (koju je SBB skinuo sa spiska kanala koje emituje a da nas nije ni pitao šta o tome mislimo), ONI ukidaju Trezor jer je, valjda, passe i nekomercijalan. Jedino čime se opsesivno i predano bave je zaglupljivanje i ispiranje mozgova ljudi. A mi koji imamo još nešto u glavi kukamo i zgražamo se, a od toga nikakve vajde nema. Sve treba ukinuti, izbrisati, zaboraviti, sve osim njih! Verovatno bi ukinuli i nas da im ne trebamo. ONI su naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost. Gde je prag tolerancije, trpljenja i pristajanja baš na sve?!“, kaže za Danas Dušica Žegarac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend