27. mar 2020.

UNS: Lokalne samouprave finansijski da podrže medije, Ministarstvo kulture da okonča konkurse

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave u kojima su okončani konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja da bez odlaganja isplate novac medijima, a da se u opštinama i gradovima u kojima konkursne komisije nisu zasedele organizuje rad ovih tela na daljinu.

UNS ističe da je neophodno i da opštine i gradovi koji još nisu raspisali medijske konkurse sredstva u budžetu opredele medijima za izveštavanje u vanrednim okolnostima, a da u toj raspodeli učestvuju komisije sačinjene od predstavnika novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Prema podacima UNS-a 123 lokalne samouprave do danas su raspisale medijske konkurse, polovina njih objavila je rešenja o raspodeli novca medijima, a Grad Novi Sad i Opština Medveđa obustavili su konkurse.

UNS još jednom poziva Ministarstvo kulture i informisanja da što pre objavi rešenja o raspodeli novca za javno informisanje, uplati novac medijima, kao i da sazove komisiju za projekte internet medija koristeći mogućnosti rada na daljinu.

UNS ističe da je u borbi protiv posledica virusa korona preko potrebna finansijska podrška novinarima, posebno lokalnim, koji osim zdravstvenih radnika i policije neprekidno rade u teškim uslovima, a ne uživaju državnu pomoć kao ostale službe od vitalnog značaja.

UNS i ovom prilikom podseća opštine i gradove u Srbiji da pravovremeno i potpuno informišu novinare lokalnih medija o stanju zdravlja stanovništva kako bi građani bili profesionalno informisani o pitanjima od značaja za javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend