16. maj 2018.

UNS: Zbog manipulacija NUNS-a, NDNV-a i AM, ubuduće samo pisani sporazumi

Udruženje novinara Srbije (UNS), kao najveće profesionalno udruženje novinara u zemlji, apeluje na rukovodstva NUNS-a, NDNV-a i Asocijacije medija da prekinu sa manipulacijama koje produbljuju nejedinstvo novinara i urušavaju ugled profesije.

Nečasno ponašanje rukovodstava NUNS-a, NDNV-a i AM u poslednjim pregovorima oko učešća udruženja u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata zahteva da se novinarskoj zajednici, a posebno članstvu ovih organizacija, predoče sve manipulacije NUNS-a, NDNV-a i AM koje su kulminirale još jednim kršenjem postignutog dogovora, a isključivo na štetu novinara Srbije.

Stalno premišljanje, ispostavljanje novih uslova i odustajanje od postignutih dogovora, te tajni pregovori i dogovori sa vlastima iza leđa kolegama iz najvećeg udruženja, mesecima unazad uporno i istrajno sabotiraju bilo kakav zajednički nastup svih novinarskih udruženja prema vlastima. To za rezultat ima pogoršanje stanja novinarske profesije i urušavanje pregovaračkih pozicija novinara u razgovorima sa vlastima.

UNS je zarad kakvog-takvog jedinstva novinara u Srbiji prešao preko tajnih sastanaka predstavnika NUNS-a, NDNV-a i AM sa vlastima. UNS je, opet  zarad kakvog-takvog jedinstva profesije, prešao i preko obmana ovih udruženja kojima su pokušali da opravdaju tajne sastanke sa vlastodršcima o kojima se saznalo tek kada je vlast o njima obavestila javnost.

Jasno je koji mogu biti motivi vlasti da se ovakvim zakulisnim radnjama produbljuje već postojeći razdor i nepoverenje između novinarskih udruženja, ali koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM?

Koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM da godinama unazad svim vlastima, pa i ovoj aktuelnoj, daju alibi i podršku za odbijanje zahteva UNS-a da lokalne vlasti odvajaju 2 odsto budžeta za finansiranje lokalnih medija?

Koji su motivi NUNS-a, NDNV-a i AM da se odreknu prilike da dobiju više članova u komisijama za podelu novca za sufinansiranje medija i da, kako je UNS predložio a ministarstvo prihvatilo, izvrše nadzor nad radom komisija koje su već završile svoj posao?

Upravo to je bio prvobitni dogovor svih udruženja, na koji su rukovodioci NUNS-a i AM prvo pristali, da bi od njega odustali nekoliko sati posle sastanka s ministrom.  UNS se zarad cilja da sva novinarska udruženja zajedno učestvuju u radu komisija, jer i sada smatramo da je to najispravnije i najbolje za profesiju, odrekao jednog svog mesta u komisijama. I to su NUNS i AM prvo prihvatili.

Nekoliko sati kasnije od rukovodilaca NUNS-a i AM saznali smo da oni nemaju mandat da pregovaraju ni da odlučuju o stvarima o kojima su pregovarali. Saznali smo da nemaju mandat da predlažu ono što su predložili i sa čim se saglasio i UNS, a kasnije i ministarstvo pred koje su sva tri udruženja iznela zajednički predlog. Saznali smo i da ih ne zanima ni to što njihove kolege kojima novac koji čekaju znači mnogo, nekima možda i opstanak, čekaju da se oni dogovore sa samima sobom, pošto je to, izgleda, za njih najteži posao.

UNS je zato prinuđen da ubuduće sa ovim udruženjima eventualne dogovore i sporazume sklapa isključivo u pisanoj formi, sa njihovim predstavnicima koji za to imaju mandat.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend