07. jul 2017.

Uvesti program na albanskom i vlaškom jeziku

Oblast javnog informisanja na manjinskim jezicima izuzetno je važno političko, društveno i kulturno pitanje, kojem se u periodu izrade važećih medijskih zakona i Medijske strategije za period od 2011. do 2016. godine nije posvećivala adekvatna pažnja.

Neophodno je da se prilikom izrade nove Strategije, predviđene i u Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 23, i zakona koji će uslediti posle njenog usvajanja —organizuje široka i inkluzivna javna rasprava u kojoj će biti uključeni svi važni akteri, od predstavnika manjinskih nacionalnih saveta, vlasti i organizacija civilnog društva do međunarodnih organizacija i medijskih i novinarskih udruženja.

Ovo je, između ostalog, predlog i preporuka Vojvođanske inicijative za EU, koju čine organizacije civilnog društva u Vojvodini koje su se ujedinile s ciljem da artikulišu i promovišu interese građana Pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Među preporukama su i predlozi za informisanje na manjinskim jezicima u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU i izrade nove Medijske strategije Srbije, koje je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u ime Inicijative, uputilo Ministarstvu kulture i javnog informisanja, kao i drugim domaćim i međunarodnim institucijama.

Jedan od najvećih problema manjinskih medija, smatraju članovi Inicijative, jeste finansijska održivost, pošto ne postoji jasno definisan mehanizam finansiranja informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Javni medijski servisi moraju početi da dosledno poštuju zakon, a pre svega Radio televizija Srbije, koja u svoj program mora uvrstiti i program na manjinskim jezicima, što je propisano i Zakonom o javnim medijskim servisima.

Potrebno je obavezati Javni medijski servis Srbije da uvede programe na albanskom, bosanskom, vlaškom i bugarskom jeziku, kao i da unapredi program na romskom jeziku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend