08. avg 2022.

Veljanovski: Za REM je „javni interes“ kad mediji rade za vlast i predsednika

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, Rade Veljanovski, ocenio je da u REM-u preovlađuje stav da je „javni interes“ da mediji rade za vlast i predsednika države.

Foto: Medija centar Beograd

„Ili članovi Saveta REM-a ne znaju šta je njihova obaveza i funkcija REM-a, ili svesno krše principe, zakon i standarde demokratskog sveta“, rekao je Veljanovski u Novom danu na N1, komentarišući odluku o dodeli nacionalnih frekvencija televizijama Pink, Hepi, Prvoj i B92.

Pošto je Savet REM-a zaključio da su te televizije zaslužile nacionalne frekvencije, postavlja se pitanje samog pojma „zasluga“, kazao je Veljanovski.

„Ako znamo kako su se te TV ponašale, očigledno je da je njihova zasluga u tome što su podržavale vlast“, rekao je.

On se osvrnuo na obrazloženje odlukle Saveta REM-a, rekavši da u radu tog tela često ima vrlo ozbiljnih protivrečnosti.

Podseća da je predsednica Saveta Olivera Zekić prvo najavila da se neće uzimati u obzir prethodni rad televizija, što, kako kaže, nije moguće.

Međutim, u obrazloženju se navodi da se ipak gledao prethodni rad, ali je akcenat stavljen na digitalizaciju, iako su se svi digitalizovali, a ne samo četiri dobitnice nacionalne frekvencije, kaže Veljanovski.

Dodao je da u Evropi nije moguće imati televizije koje rade kao Pink, Hepi i B92.

Veljanovski podseća da je Pink bio veoma neomiljen kada su se prvi put dodeljivale nacionalne frekvencije, 2006. godine, kao TV koja je nastala uz pomoć Slobodana Miloševića i Mire Marković, ali je ipak dobila frekvenciju.

Otkako mediji postoje, njihova osnovna funkcija je da postavljaju pitanje odgovornosti za važne odluke koje se donose, a ta pitanja se postavljaju onome ko je najodgovorniji, ko je na vlasti, ko ima moć, kaže Veljanovski.

Kod nas je u opštoj javnosti preovlađujući oblik svesti da mediji treba da imaju „patriotsko“ novinarstvo, a to nije novinarstvo, naglašava on.

„To znači da treba da se žmuri pred lošim potezima i odlukama vlasti, ali kad žmurite niste patriota, vi ne radite za zemlju i narod“, rekao je.

Veljanovski navodi i da u televizijama sa nacionalnom frekvencijom nije bilo pluralizma i da su bile vrlo pristrasne u odnosu na vlast.

Podseća i da u prethodnih osam godina te televizije nisu ispunjavale obaveze iz sopstvenih elaborata u vezi kulturnog, obrazovnog ili dečijeg programa.

„Sam REM je u analizama prethodnih godina zaključio da takvih programa nema ni pet procenata, a da ih negde nema uopšte“, rekao je Veljanovski.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend