08. avg 2022.

„Suze su loše za javni interes“: Novinari koji u Rusiji izveštavaju sa sahrana ubijenih vojnika idu u zatvor, o mrtvima se ne razgovara

O poginulim ruskim vojnicima na ratištima u Ukrajini ne zna se mnogo, čak ni približan broj. Vlasti se trude da javnost o njima ćuti, broj poginulih se sistematski tretira kao državna tajna.

Prema procenama CIA i MI6, od početka agresije poginulo je najmanje 15.000 ruskih vojnika, a nezavisni ruski mediji Mediazona i BBC Nevs Russian su računali, oslanjajući se samo na javno potvrđene pogibije, da je do kraja jula bilo najmanje 5.185 mrtvih vojnika. Istovremeno, najviše ih je iz udaljenih i siromašnih krajeva zemlje, poput južnih delova Dagestana i sibirskog regiona Burjatije, a najmanje iz Moskve i Sankt Peterburga, piše Jutarnji list pozivajući se na Vašington post.

Američki dnevnik napominje da je u Rusiji krivično delo dovoditi u pitanje invaziju na Ukrajinu ili kritikovati vojsku, porodice se plaše da govore, a nezavisni novinari koji razgovaraju sa njima ili izveštavaju o sahranama bivaju hapšeni. U zvaničnom obrazloženju se kaže da je iskazivanje ovakvih „suza i stradanja” loše za javni moral, a vlasti su naredile i gašenje nekih od sajtova koji objavljuju obaveštenja i sećanja na mrtve.

Glavni cilj Kremlja, piše Vašington post, zapravo je da spreči da se glasovi gnevnih i ožalošćenih porodica i antiratnih aktivista pridruže i ojačaju, a informacije o mrtvima bi takođe mogle da otežaju regrutovanje novih vojnika.

Ako su podaci američkih i britanskih obaveštajnih službi tačni, ruski gubici u ratu u Ukrajini, koji traje od februara ove godine, jednaki su gubicima u decenijskom sukobu u Avganistanu u vreme Sovjetskog Saveza. Šef Mi6 Ričard Mur rekao je prošlog meseca da su njihove procene o broju poginulih verovatno konzervativne, što znači da je broj verovatno veći.
I dalje imaju podršku

Međutim, za sada se čini da Kremlj uspešno održava javnu podršku na zadovoljavajućem nivou tako što kontroliše informacije i predstavlja rat u Ukrajini kao sukob sa Zapadom. Tako je agencija za ispitivanje javnog mnjenja VCIOM, koja je bliska vlastima, u junu objavila da 72 odsto Rusa podržava rat.

Uopšteno govoreći, malo je ožalošćenih ruskih porodica koje bi javno dovele u pitanje smisao napada na Ukrajinu, piše Vašington post, a ćutanje takođe služi da se minimizira razumevanje javnosti o njegovom uticaju na domovinu. Istraživanje koje je nedavno sproveo nezavisni novinski portal People of Baikal u istočnosibirskom gradu Ulan-Ude pokazalo je da mali broj stanovnika zna da je iz tog regiona u Ukrajini umrlo čak 250 ljudi (ova cifra je dobijena iz javno dostupnih izvora, npr. kao lokalni veb-sajt na ruskoj verziji Fejsbuka).

Povremeno, međutim, dođu do javnosti i reakcije građana. U junu su supruge ruskih vojnika u Burjatiji snimile video u kojem traže da vojska vrati njihove muževe kući. Stotine vojnika iz tog regiona kontaktirali su već tamo grupu aktivista i raspitivali se kako da raskinu ugovore koje su potpisali sa vojskom, kaže osnivač organizacije pod nazivom Fondacija za slobodnu Burjatiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend