14. feb 2018.

Vukosavljević: Lokalne samouprave da odvajaju više za medije

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je povlačenje države iz vlasništva u medijima dovelo do nekih "dobrih, ali i rđavih posledica", i da će Vlada "pokušati da podstakne" lokalne vlasti da povećaju budžet za medijske konkurse.

Vladan Vukosavljević, foto: Imre Szabo / FoNet

„Trudićemo se da kroz medijsku strategiju podstaknemo lokalne samouprave da dodatno izdvajaju iz budžeta za medije, ako je to ikako moguće, do jedan odsto“, rekao je Vukosavljević u Pirotu, gde je posetio 19. Salon knjige i grafike i gradske ustanove kulture.

Na pitanje o manjku zaposlenih u ustanovama kulture u Pirotu, ministar je rekao da država mora da stvara uslove da se kultura razvija u sredinama koje ulažu u nju.

„Raduje podatak da lokalna samouprava Pirota za kulturu izdvaja devet odsto iz gradskog budžeta. To Pirot svrstava u sam vrh gradova i opština u Srbiji po izdvajanjima za kulturu“, rekao je Vukosavljević i podsetio da je taj grad u protekle dve godine putem projekata od njegovog ministarstva dobio 17 miliona dinara.

Gradonačelnik Vladan Vasić je izrazio zadovoljstvo zbog posete ministra Vukosavljevića i sastanka koji je održan u Gradskoj upravi.

„Na sastanku smo ga upoznali sa ustanovama kulture i njihovim problemima. Oko devet odsto iz budžeta izdvajamo za ustanove kulture i više od 1,5 posto za medije…dosta novca je uloženo u rekonstrukciju nekih objekata, ali je potrebna rekonstrukcija Doma Vojske, proširenje Arhiva, Galerije, Muzeja…“, rekao je Vasić.

Dodao je da je Pirotu potrebno više osoblja u ustanovama kulture jer je, na primer, sedmoro otišlo iz Pozorišta i „veoma teško je raditi u takvim uslovima“.

„I pored toga, ustanove kulture dobro rade i imaju raznovrsne programe. Saradnja s ministarstvom i njihova podrška nam je itekako potrebna“, rekao je Vasić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend