21. maj 2019.

Za jednog člana UO RTS-a 12 kandidata

Savet Regulatornog tela za elektronske medija (REM) objavio je listu kandidata za devetog, nedostajućeg člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS).

Foto: Cenzolovka

Na listi za člana UO RTS-a su: novinar Zoran Samardžić, kompozitor Milovan Filipović, doktor političkih nauka Neven Cvetićanin, pravnik Šćepan Praščević, politikolog Miloš Čolić, doktor pravnih i političkih nauka Aleksandar Gajić, novinarka u penziji Ljubica Urošević, magistar ekonomije Aleksandar Ivanović, doktor poslovnog upravljanja Zoran Ristić, doktor pravnih nauka Dragutin Radosavljević, profesor univerziteta u penziji Radmilo V. Todosijević i novinar u penziji Aleksandar Avramović.

REM je u martu raspisao konkurs nakon što je Dragan Karadžić dao ostavku na mesto zamenika predsednika UO RTS-a, zato što je postao glavni i odgovorni urednik Televizije O2 i Plej radija.

Inače, članovi UO RTS su Vladimir Vuletić, Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić, Ljiljana Đurđevac, Zoran Panović i Nenad Janković.

Biografije kandidata za UO RTS-a objavljene su na sajtu REM-a.

Zoran Samardžić, koga je predložilo preduzeće Eximpress, bavi se novinarstvom od 1978. godine. U Eximpressu radi od 1991. godine kao direktor i glavni i odgovorni urednik, navodi se u biografiji.

Samardžić je bio dopisnik Televizije Zagreb u Beogradu, saradnik, reporter u Radio Nišu, urednik, mentor u informativnom programu Interspid radija, stalni spoljni saradnik TV Beograda, Revije Avto i Avto magazina, časopisa Transport i Tranzit iz Ljubljane…

Osnivač je i urednik portala www.auto-info.rswww.kamioni.net i www.easteurope-auto.net.

Samardžić je u predlogu potvrdio da prihvata kandidaturu jer „svojim obrazovanjem, vrlo bogatim iskustvom stečenim višegodišnjim profesionalim angažmanom u mnogim medijima“ može da da „značajan kreativni doprinos“ radu UO RTS-a.

Kompozitor Milovan Filipović, predlažući se za člana UO RTS-a, navodi da bi „mogao da dostavi desetine predloga za svoju kandidaturu, ali da je najbolja preporuka sve ono što je uradio kao i umetnik i stvaralac u životu i tokom 43 godine rada u RTS-u“.

„Radio sam kao muzički urednik, voditelj i novinar-kritičar na gotovo svim programima radija: Prvi program, Dramski program, Stereorama, Beograd 202. Dao sam pečat mnogim zabavnim i kulturnim emisijama uređivao sve programske horizontale, idejno osmislio i realizovao na hiljade špica i džinglova“, navodi se u prijavi Filipovića.

Dobitnik je nekoliko nagrada za kompoziciju u zemlji i inostranstvu.

Predlažući doktora političkih nauka Nevena Cvetićanina direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić navodi da je jedan od najplodnih i najtalentovanijih istraživača u oblasti društvenih nauka srednje generacije.

„Na osnovu radne biografije dr Nevena Cvetićanina se može zaključiti da je reč o jednoj besprekornoj naučnoj karijeri i odgovornom javnom radu na svim dužnostima na kojima se on dosada nalazio. Autor je pet naučnih monografija, jedne knjige eseja kao i šezdesetak ostalih naučnih radova koji su objavljeni u prestižnim domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima“, stoji u prijavi.

U predlogu piše da je Cvetićanin od 2012. do 2014. godine bio narodni poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Bio je i član skupštinskih odbora: Odbora za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Odbora za kulturu i informisanje, Odbora za spoljne poslove i Odbora za ustav i zakonodavstvo.

Cvetićanin je bio kolumnista „najuglednijih domaćih dnevnih novina, članke je objavljivao u prestižnim domaćim i svetskim nedeljnicima“.

Pravnika Šćepana Praščevića za člana UO RTS-a u ime Beogradske konferencije pravnika predložio je Nikola Ilić.

U prijavi se navodi da smatraju da je Praščević svojim „radom, uspesima i dosadašnjim zalaganjem, kao i intelektualnim i moralnim kapacitetima kadar da bude imenovan na ovu funkciju“.

U biografiji Praščevića navodi se da je osnivač Beogradske konferencije pravnika „koja okuplja sva pravnička zanimanja na jednom mestu i spaja studente i mlade pravnike sa njihovim starijim kolegama“.

Nakon završenog pripravničkog staža i položenog pravosudnog ispita Praščević se zapošljava u Pravosudnoj akademiji, gde radi na poslovima stalnih obuka sudija, stoji u biografiji.

Predlažući politikologa Miloša Čolića Simo C. Ćirković navodi da je on „više od četrdeset godina novinar, urednik, rukovodilac pisanih i elektronskih medija, autor i producent televizijskih serijala i dokumentarnih filmova, savetnik za medije i jedan od najboljih poznavalaca medijskih zakona“.

„Mnogostrukim interesovanjem stekao je dubinske uvide u značaj televizije kao medija, te njene informativne i obrazovne funkcije“, navodi se u prijavi.

Ćirković navodi da bi RTS u Čoliću „dobio pouzdanog merioca vrednosti i čoveka spremnog da se nosi sa svim izazovima kreativne odgovornosti i ulaska u nove etape razvoja“, kao i da bi Upravni odbor dobio „kompetentnu ličnost naglašenog takta i autoriteta“.

U biografiji Čolića stoji da je bio glavni i odgovorni urednik i direktor RTV Politike, zamenik glavnog i odgovornog urednika „Politike Ekspres“, urednik i voditelj televizije „Avala“, specijalni savetnik za odnosa sa javnošću potpredsednika Vlade Srbije…

Društvo za tradiciju „Stari hrast“ za člana Upravnog odbora predložilo je doktora pravnih i političkih nauka Aleksandra Gajića.

U prijavi se navodi da je Gajić „istaknuti naučni radnik“ čija su istraživanja, između ostalog, o identiteskim i medijskim politikama, kao i studijama masovne kulture.

Gajić ima „značajno iskustvo u novinarstvu i medijskim nastupima“.

„Svoju radnu karijeru počeo je kao novinar u studentskim novinama, a kasnije je svoju reputaciju gradio kao analitičar u štampanim i elektronskim medijima. Tekstove, analize i kolumne objavljivao je u skoro svim dnevnim i nedeljnim novinama, kao i internet portalima u Srbiji“, navodi se u prijavi.

U biografiji se navodi da je Gajić viši naučni saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu, te da je radio u novinarstvu, pravosuđu i advokaturi.

Udruženje „Tehnologija i društvo“ je za člana UO RTS-a predložilo novinarku u penziji Ljubicu Urošević.

Kako se navodi u predlogu predsednika ovog udruženja Vlastimira Matejića, Urošević bi dala doprinos svojim članstvom u UO RTS-a jer je „profesionalac od javnog ugleda, poznavalac medija i razvojne problematike“.

Urošević je bila deset godina glavna i odgovorna urednica obrazovnog programa TV Metropolisa i dvadeset godina obrazovnog programa RTS-a, navodi se u njenoj biografiji. Radila je u Prvom i Drugom programu Radio Beograda. Autorka je brojnih  specijalnih emisija, dokumentarno-igranih TV filmova i emisija…

Udruženje „Sabor složnih Srpskih spasitelja“ za člana Upravnog odbora predložilo jemagistara ekonomije Aleksandra Ivanovića.

U predlogu se ističe da je reč o „ozbiljnom i kvalitetnom kandidatu, studioznom, sa kojim im nikakav napor neće biti, već zadovoljstvo sarađivati“, iako je po obrazovanju ekonomista.

Ivanović je, kako piše u predlogu, veštak za ekonomiju i finansije, prevodilac, lektor, široko obrazovan, svestran…

„On naučne radove prestao je da broji posle 50-og iz ekonomije, menadžmenta, ekologije, IKT-a, bankarstva, turizma, ergonomije, i srodnih oblasti, kao što je ekonomija“, navodi se u predlogu.

Zorana Ristića predložio je Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ zbog „visokih kompetencija u poznavanju problematike upravljanja savremenim poslovnim sistemima“.

U priloženoj biografiji stoji da je Ristić od 2006. do 2015. godine bio direktor Centra za obrazovanje, istraživanje i privatizaciju UGS „Nezavisnost“. Bio je član Stalnog radnog tela za ekonomska pitanja Republike Srbije u ime UGS „Nezavisnost“.

U predlogu doktora pravnih nauka Dragutina Radosavljevića, koji je sebe predložio za člana UO RTS-a, navodi se da bi dao, s obzirom na stručnost, radno iskustvo i ostvarene rezultate u dosadašnjem radu, a pre svega ljudske kvalitete, veliki doprinos u radu i podizanju kvaliteta usluga javnog medijskog servisa.

U biografiji se navodi da je bio direktor Poreske uprave u Ministarstvu finansija, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, direktor Fonda za uređivanje građevinskog zemljišta Grada Kragujevca, na imovinskim poslovima u Direkciji za urbanizam i izgradnju Grada Kragujevca i sudski pripravnik u Opštinskom sudu u Kragujevcu…

Profesora univerziteta u penziji Radmila V. Todosijevića za člana UO RTS-a predložio jesekretar Saveza Boraca Subotice Nikola Ivošević.

„Profesor je radio 44 godine i tri meseca i šest dana kada je otišao u penziju, a potom biran za profesora emiritusa. Od ukupnog vremena radio je šest godina u privredi, a 38 na univerzitetu“, navodi se u prijavi.

Sem univerzitetskog rada, Todosijević je bio, kako piše u biografiji, član Komiteta za planiranje SAP Vojvodine, član ekspertskog tima za transformaciju Vlade SFRJ, član Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije, član Komisije za izradu strategije tehnološkog razvoja Jugoslavije, odbornik i predsednik Skupštine grada Subotice…

Filmski i TV montažer Mateja Rackov predložio je novinara u penziji Aleksandra Avramovićaza člana Upravnog odbora.

U predlogu piše da je Avramović u Radio-televiziji Beograd i RTS-u bio najveći deo svog radnog veka.

Kako piše Rackov, Avramović se prvi put oglasio u Drugom programu Radio Beogradu, pre 53 godine, kao učenik prvog razreda srednje škole, gde je imao i prvu autorsku emisiju.

Bio je najmlađi dopisnik informativnog programa Televizije Beograd, glavni i odgovorni urednik Radio Svetozareva.

Avramović je, kako piše u biografiji bio v.d. direktora Televizije Beograd (od 2004. do 2006. godine), pomoćnik i savetnik generalnog direktora RTS-a, pomoćnik direktora TVB i direktor Produkcije TV Beograd, član i koordinator Stručnog tima Vlade Srbije za izgradnju Avalskog tornja…

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend