17. maj 2017.

Zamrznut štrajk upozorenja sindikata RTS „Nezavisnost“

Sindikat RTS "Nezavisnost" odlučio je da odloži štrajk upozorenja, odnosno jednosatnu obustavu rada koja je bila zakazana za danas u 13 sati, nakon početka pregovora sa upravom RTS-a oko štrajkačkih zahteva koji se vode pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

Odluka o zamrzavanju štrajka upozorenja doneta je na molbu miritelja iz Agencije Živka Kulića, a kao „gest dobre volje“ dok traju pregovori, saopštio je taj Sindikat.

Sindikat je prošle sedmice odlučio da stupi u štrajk upozorenja, ali je istovremeno, podneo predlog za postupak pred Agencijom.

Prvi sastanak sa poslodavcem u prisustvu miritelja iz Agencije obe strane u sporu iznele su svoja viđenja i argumente o štrajkačkim zahtevima, a sledeća sesija pregovora zakazana je za četvrtak.

Štrajkački odbor sindikata „Nezavisnost“ je najavio da će snažno zastupati svoje članstvo i tražiti ispunjenje svojih zahteva, a da će u slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni ili da kod druge strane u pregovorima uoči opstrukciju pregovora, odmah pristupiti organizaciji i zakazivanju novog štrajka.

Sindikat zahteva vraćanje 10 odsto od zarada i potpisivanje sporazuma o dinamici isplate tih 10 odsto iz prethodnog perioda.

Zahteva i povećanje zarada kroz izmenu Kolektivnog ugovora kod poslodavca – povećanjima koja se odnose na cene rada, toplog obroka i regresa, kao i korekciju koeficijenata za pojedina zanimanja.

Zahteva se i učešće sindikata u izradi nove Sistematizacije i organizacije RTS-a, kao i prijem u stalnih radni odnos svih honorarnih saradnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend