18. maj 2017.

Nezadovoljni radnici na RTS i RTV, zahtevi pred rukovodstvom

Nezadovoljni radnici javnih servisa imaju iste zahteve - vraćanje 10 odsto umanjenih zarada, sporazum o dinamici isplate tog novca, povećanje plata i prijem svih angažovanih saradnika u stalni radni odnos.

Na RTS-u ipak bez najavljenog štrajka upozorenja sindikata „Nezavisnost“ zbog postupka medijacije koji je počeo juče, dok je deo zaposlenih na RTV-u na sat vremena obustavio rad.

Dok iz sindikata „Nezavisnost“ RTV-a štrajkom upozoravaju rukovodstvo na loš materijalni status, sa druge strane, prema navodima povereništva, pritisci, pretnje i otkazi zbog najavljenog protesta.

„Pritisci na članove sindikata i na zaposlene da nešto ne smeju da rade su protivzakoniti. Niko ne sme da se favorizuje i ni nad kim ne sme da se vrši pritisak. Svi moraju da budu ravnopravni, bez obzira da li je sindikat ravnopravan ili nije“, kaže poverenik sindikata „Nezavisnost“ RTV-a Darko Šper.

Rukovodstvo RTV-a oglasilo se nenadležnim za ispunjenje zahteva, delegiralo ih Vladi Srbije i obećalo razgovor o povećanju regresa i toplog obroka radnicima.

Ispunjenje zahteva, ali bez štrajka, čekaju i radnici RTS-a, čiji je sindikat ušao u postupak mirnog rešavanja spora sa tamošnjim rukovodstvom. U fokusu interesovanja su im veća primanja, jer smatraju da je glavni mehanizam kontrole mala i nesigurna plata.

„Kroz štrajk teško možeš da dobiješ u Javnom servisu smenu nekoga ili promenu uređivačke politike, ali mi smo veoma jasno u dva naša otvorena pisma rekli šta mislimo. Borba ka tome nije uopšte prestala, ni slučajno, ni u jednom trenutku“, navodi poverenik sindikata „Nezavisnost“ RTS-a Dragan Milanović.

Uz ekonomske zahteve, Milanović poručuje i da generalni direktor RTS-a mora da ode. N1 je pokušao da sazna da li je u postupku medijacije došlo do približavanja stavova. Ipak, ostali smo uskraćeni za komentar generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića na zahteve sindikata i insistirnaje na njegovoj ostavci.

Da medijski sindikati praktično ne postoje i da je solidarnost nestala, smatra nekadašnji predsednik RTS-ovog nezavisnog sindikata Lazar Lalić. Govoreći o sindikalnoj borbi tokom devedesetih, Lalić kaže da su plate bile važne, ali da je borba za očuvanje profesije, objektivno izveštavanje bila važnija.

„Niko se neće u dovoljnoj meri izboriti za prava novinara i medijskih profesionalaca, sem njih samih. To nije lako, za to se plaća velika cena, platili smo je i mi, ali ja mislim da ne treba odustajati“, smatra Lalić.

Jer, dodaje Lalić, građani imaju pravo na uvid u svoje socio-ekonomsko stanje, a ne na ombane nepogrešivih vođa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend