20. avg 2020.

Zaposleni na Trećem programu radija protiv otpuštanja kolega u RTV-u

Zaposleni u redakcijama na slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku koji realizuju program na Trećem programu radija Radio-televizije Vojvodine (RTV) uputili su danas protestno pismo rukovodstvu te kuće zbog najavljenog otpuštanja radnika angažovanih posredstvom agencija.

Današnjim protestnim pismom zaposleni na Trećem programu radija podržali su jučerašnji protest kolega iz mađarske redakcije zahtevajući da se pod hitno reše kadrovski problemi u manjinskim redakcijama.

„Otpuštanjem zaposlenih koji su angažovani preko agencije, naše redakcije gube veliki broj novinara i urednika, čime je značajno ugrožen program na slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku”, navodi se u otvorenom pismu.

Zaposleni na Trećem programu podsećaju da je do nedavno minimum zaposlehih u manjinskim redakcijama bio 17 ljudi, te da to sada više nije slučaj, jer svaka redakcija ima drugačiji broj zaposlenih u zavisnosti od toga koliko je ljudi prešlo na agenciju ili napustilo RTV zbog niskih primanja.

„Smatramo da se već više godina urušavaju programi nacionalnih manjina, zbog teškog pronalaženja mladih koji su zainteresovani za novinarstvo, a već formirane novinare, angažovane na određeno vreme i preko agencije, otpuštamo. Ovakvom politikom smo prinuđeni da ukidamo višedecenijske emisije, čime direktno uskraćujemo slušaocima informisanje na njihovom jeziku”, navodi se u pismu.

Menadžment RTV-a najavio je da će zbog teške finansijske situacije 1. septembra okončati poslovnu saradnju sa agencijama za zapošljavanje putem kojih je angažovano oko 250 stalnih saradnika u RTV-u. To značl da će oko 200 njih ostati bez posla, dok će 50 saradnika RTV stalno zaposliti.

„Rukovodstvo RTV-a zaista ne vodi nikakav dijalog sa zaposlenima i o tome što se dešava nemamo nikakvu zvaničnu informaciju. Više saznajemo iz drugih medija nego u kući. Obratili smo se hitnim dopisom generalnom direktoru da pronađe odgovarajuće rešenje da mladi novinari ostanu u manjinskim redakcijama, ali odgovor nismo dobili”, napominju zaposleni na Trećem programu radija.

Kako su naveli, rukovodstvo i osnivač RTV-a se često i rado pozivaju na važnost manjinskih medija i višejezičnosti RTV-a, „ali prećutno doprinose uništavanju istih”.

„I dalje se nadamo da će rukovodstvo kuće imati sluha za probleme sa kojima se suočavamo i da će ih na najbolji način, po nas, i rešiti. Podržavamo kolege iz mađarske redakcije da se pribegne drugačijim formama protesta, u slučaju da naši problemi ne budu rešeni”, upozorili su zaposleni sa Trećeg programa radija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend