26. feb 2021.

Žutoj štampi, s ljubavlju: Opštine širom Srbije pomažu prebogate tabloide, dok lokalni mediji izumiru (2)

Na lokalnim medijskim konkursima raspisanim prošle godine nacionalnim dnevnim listovima dodeljeno je 21.865.000 dinara. Čak 82 odsto (17.815.000 dinara) otišlo je medijima koji prema izveštajima Saveta za štampu uporno krše Kodeks novinara.

Foto: o_teuerle (cc)

Najveću buru lane je izazvao konkurs Grada Beograda na kome su izdavači tabloida dobili milione. Sa druge strane, odbijen je, recimo, projekat portala Pištaljka koji se bavio istraživanjem korupcije.

Na lokalnim konkursima širom Srbije novcem građana finansiraju se mediji koji ne samo što krše novinarski kodeks već i budžetska sredstva, po mišljenju sagovornika Cenzolovke, umesto za izveštavanje u javnom interesu, koriste za proizvodnju propagandnih tekstova, promociju lokalnih vlasti, a često i za puko prepisivanje.

Nasuprot tome, lokalni mediji koji kritički izveštavaju, na lokalnim konkursima ostaju bez prebijene pare.

Novac za prepisivanje

Grad Kraljevo je pak prošle godine kroz dva projekta izravno podržao tabloide koji krše Kodeks.

Tako je prorežimski tabloid Alo za projekat „Upoznaj Srbiju – Kraljevo“ dobio 300.000 dinara, a ne manji obožavalac vlasti, list Kurir dobio je 695.000 dinara za projekat „Investicije: Infrastrukturni preporod Kraljeva“.

Po mišljenju Marine Miljković Dabić, vlasnice i urednice portala Krug iz Kraljeva, pored činjenice da na konkursima novac dobijaju mediji koji dokazano krše Kodeks novinara Srbije, postoji još jedna problem.

„Često se realizacija projekta svodi na to da se skidaju tekstovi sa gradskog sajta i objavljuju kao sopstveni medijski sadržaji. To rade nacionalni mediji koji dobijaju sredstva na konkursima, ali i neki portali. Koleginica i ja smo primetile da je prošle godine jedan portal objavio bukvalno tri rečenice, fotografiju i napomenu da je objavljeni medijski sadržaj proizveden u sklopu projekta finansiranog iz budžeta Grada Kraljeva“, objašnjava naša sagovornica.

Grad Pančevo od 2017. godine, dakle praktično od početka konkursnog sufinansiranja medija, finansijski pomaže nacionalne tabloide. Ni skandal oko realizacije projekta Informera u 2017. godini nije sprečio komisiju i gradonačelnika da im ponovo dodele novac. Te godine je, naime, preko firme Info it media, Informer na konkursu dobio milion dinara. Za taj novac objavili su četiri najave, jedan izveštaj i „reportažu“.

Posebno je problematično to što nacionalni mediji imaju mogućnost da dobiju novac na lokalnim konkursima, zbog čega lokalni mediji ostaju kratkih rukava. Među njima su često i mediji koji rade u interesu javnosti i nisu PR menadžeri vlasti (Ivana Predić)

To, međutim, konkursne komisije u Pančevu nije obeshrabrilo, pa su ovoj firmi i narednih godina dodeljivana sredstva (2018. godine 500.000 dinara, 2019. godine 500.000 dinara, 2020. godine 500.000 dinara).

Po rečima Ivane Predić, urednice Panpressa iz Pančeva, u početku je Grad Pančevo „makar navodio da je određeni medij, kojem dodeli novac, kršio Kodeks, da ima izrečene mere i da će tu praksu promeniti, ali na poslednjih nekoliko konkursa komisija nije uzimala u obzir izrečene mere Regulatora i kršenje Kodeksa“.

„I Pančevo ima svoje tabloidne medije, kao što su RTV Pančevo i epancevo.rs. Radio-televiziji Pančevo su 2019. godine izrečene čak tri mere upozorenja zbog iznošenja optužbi bez dokaza i povrede obaveze objektivnog informisanja, pravila druge strane i povrede dostojanstva lica na koje se odnosi informacija. Epancevo.rs je zaradilo čak devet opomena Saveta za štampu zbog istih sadržaja kao i RTV Pančevo, ali to nije sprečilo komisije za dodelu novca medijima da i na narednim konkursima dodele milione portalu epancevo.rs. Pančevačka televizija je novac dobijala preko produkcija koje su emitovale sadržaj na tom mediju“, kaže Ivana Predić.

Po mišljenju naše sagovornice, posebno je problematično to što nacionalni mediji imaju mogućnost da dobiju novac na lokalnim konkursima, zbog čega lokalni mediji ostaju kratkih rukava.

„Među onima koji ostaju kratkih rukava često su i lokalni mediji koji rade u interesu javnosti i u skladu sa profesijom, i nisu PR menadžeri vlasti“, kaže Ivana Predić.

To se iz godine u godinu ponavlja kada je u pitanju somborski portal SOinfo. Medijima koji su kršili Kodeks dodeljivane su stotine hiljada dinara, dok je SOinfo dobijao simbolične sume.

„Prošle godine smo po prvi put dobili sredstva pomoću kojih je moguće realizovati projekat. Pre toga su iznosi bili više nego simbolični – 2018. dodeljeno nam je 20.000 dinara, a 2019. godine 50.000 dinara. Oba puta smo odbili da prihvatimo dodeljeni novac“, kaže Sava Majstorov, urednik portala SOinfo.

Izuzetan značaj listova Kurir i Alo za Novi Pazar

Praksa dodele sredstava medijima koji krše Kodeks nastavlja se na lokalnim konkursima i ove godine. Na nedavno održanom konkursu Grada Novog Pazara za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa izdavaču lista Alo za projekat pod nazivom „Upoznaj Srbiju – Novi Pazar“ dodeljeno je 600.000 dinara, izdavaču Kurira za projekat „Novi Pazar u službi najranjivijih“ 300.000 dinara, a izdavaču Večernjih novosti 250.000 dinara.

Član tročlane komisije u Novom Pazaru bio je i Slobodan Radičević, koji je izabran na predlog UNS-a, ali se on izuzeo od odluke da javna sredstva ove lokalne samouprave budu dodeljena listovima Alo i Kurir. Ostali članovi glasali su da se ovim medijima novac dodeli, te je Radičević bio nadglasan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend