12. jul 2021.

Da li je gigantski Mesec zaista blokirao Sunce na Arktiku?

Potpuna lunarna eklipsa, retki astronomski fenomen koji se poslednji put dogodio u maju ove godine, rasplamsao je maštu korisnika društvenih mreža, te oni već mesecima dele jedan intrigantan video. U opisu se navodi da se nadrealna scena u kojoj Meseca blokira Sunce dogodila na Arktiku, između Rusije i Kanade.

Mesec na viralnom video snimku je ogroman i čini se da je izuzetno blizu Zemlje dok se kreće neprirodno velikom brzinom. Većina korisnika društvenih mreža objavila je video uz reči: “Na Arktiku između Rusije i Kanade, mesec je prošao put od 30 sekundi i blokirao sunce na 5 sekundi. Pogledajte kakav sjajan prizor.”

Video je postao viralan otprilike u isto vreme kada je u nekim delovima sveta bilo vidljivo prvo potpuno pomračenje Meseca posle više od dve godine. Takođe, 26. maja na nebu se u pojedinim delovima sveta mogao videti i takozvani “Supermesec”, iliti “cvetni”, odnosno “krvavi” Mesec.

Međutim, kako piše portal za proveru činjenica “Snopes”, ono što vidimo na videu jednostavno prkosi nauci.

Tragovi koji na to ukazuju su mnogobrojni. Prvi jeste činjenica da Mesec ne baca senku na jezero koje se nalazi ispod njega.

Zatim, NASA tvrdi da se Mesec Zemlji može maksimalno približiti na udaljenost od 260.000 milja, odnosno 363.300 kilometara. A čak i kada se to dogodi, u tom trenutku Mesec je na nebu vidljiv tek u blago uvećanom obliku.

Na videu je prikazano neprirodno kruženje Meseca na nerealno maloj udaljenosti od Zemlje, te snimatelj uopšte ne koristi opciju zumiranja, što je karakteristično kada se snima većina videa ili fotografija tog tipa.

“Snopes” piše da je autor videa korisnik TikToka @aleksei__nz, na čijem nalogu se nalaze i drugi slični videi nebeskih tela koja se nalaze veoma blizu Zemlje.

@aleksey__nz#moon #foryoupage #cosmos #2021 #Odessa #space♬ оригинальный звук – AlEkSeY

Jedan video čak prikazuje eksploziju Meseca.

@aleksey__nz#fyp #moon #apocalypse #space #cosmos #earth

♬ оригинальный звук – AlEkSeY

Evidentno je da se korisnik bavi CGI animacijom, odnosno računarskom grafikom pomoću koje se kreiraju generisani videi i slike.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend