10. okt 2022.

„Danas“ podneo zahtev Savetu za štampu da oceni intervju za koji je Vučić rekao da je gori od Informera

Dnevni list Danas podneo je zahtev Savetu za štampu da oceni da li je u intervjuu sa glumcem Goranom Jevtićem koji je objavljen u maju ove godine prekršen Kodeks novinara Srbije.

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu tokom vikenda poistovetio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem u Informeru i intervju sa glumcem Goranom Jevtićem (osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom) u Danasu, zatražili smo mišljenje Saveta, kao samoregulatornog tela zaduženog za ocenu etičkih i profesionalnih standarda u novinarstvu.

„Ne znam šta da se izjašnjavam. Jesam za pooštravanje kazni silovateljima. Ali ako mogu na utičem na zakonopisce i zakonotvorce jeste da se dodatno pojačaju kazne za silovatelje. Ako me pitate da li sam novinar ili nisam, i da li bih objavio takav intervju, rekao bih da ne“, odgovorio je predsednik na pitanje novinara o tome kako vidi to što je Informer objavio intervju sa višestrukim silovateljem.

On je, međutim, dodao da je „tabloid Danas koji je u vlasništvu United Grupe“, imao intervju sa pravosnažno osuđenim pedofilom i silovateljem, glumcem Goranom Jevtićem.

„Što tada niste protestovali. Pustite sve ljude i novinare da rade svoj posao, pa makar i ovako radili. Neću se izjašnjavati jer bi se tako mešao u uređivačku politiku“, nave je Vučić.

Savet za štampu je već saopštio da je Informer nesumnjivo prekršio više tački Kodeksa novinara, kao i da je stiglo više žalbi na taj tekst te će se Komisija za žalbe izjašnjavati o ovom slučaju na sednici koja bi trebalo da se održi 27. oktobra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend