26. okt 2022.

Komisija za žalbe u četvrtak odlučuje da li je Informer u intervjuu sa višestrukim silovateljem prekršio Kodeks

Žalba Autonomnog ženskog centra protiv dnevnog lista „Informer“ zbog objavljivanja intervjua sa višestrukim silovateljem u kome se evociraju detalji zločina biće na dnevnom redu sednice Komisije za žalbe Saveta za štampu u četvrtak, 27. oktobra, sa početkom u 18 časova.

U žalbi Autonomnog ženskog centra navedeno je da su prekršena poglavlja istinitost izveštavanja, odgovornost novinara i odgovornost novinara prema izvorima informisanja, a Komisija za žalbe će tokom zasedanja odlučiti da li postoje prekršaji.

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare napravio paralelu izmeću Informerovog intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem i Danasovog intervjua sa glumcem osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom Goranom Jevtićem, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović i urednik onlajn izdanja ovog dnevnog lista i direktor Dan Grafa Bojan Cvejić uputili su zahtev Komisiji za žalbe da utvrdi da li je u intervjuu sa Jevtićem prekršen Kodeks novinara.

Komisija će, osim žalbi, razmotriti i ovaj zahtev.

Na sednici će biti razmatrane i žalba Centra za socijalni rad u Leskovcu protiv portala Glasa javnosti zbog objavljivanja emisije u kojoj je Dalibor Cvetković, pravosnažno optužen za fizičko zlostavljanje u porodici , za nasilje neosnovano optuživao bivšu ženu, kako se navodi u žalbi.

Doktorka Valentina Arsić Arsenijević uputila žalila se protiv dnevnog lista Blic zbog teksta u kome piše da ona „promoviše ivermektin u terapiji korone, a sada tvrdi da ovaj antiparazitski lek pomaže i u lečenju raka dojke“. U žalbi navodi da je članak „neistinit, neobjektivan, nepotpun, zlonameran“, kao i da je novinar nikada nije zvao kako bi proverio tvrdnje koje je izneo i čuo njenu stranu priče.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend