05. nov 2022.

„Do daske“ – o fenomenu medijske hajke i suđenja putem tabloida

Dokumentarni film “Do daske”, rađen u koprodukciji novosadskog “Core Dox”, BIRN Srbija i Awakenings Filma, istražuje slučaj medijske hajke na novosadskog modnog stilistu Srđana Švelja. Ovo ostvarenje scenariste i reditelja Aleksandra Reljića, posvećeno fenomenu medijske hajke i suđenja putem tabloida, premijerno će biti prikazan na 18. Slobodnoj zoni 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Reditelj filma “Do daske” Aleksandar Reljić novinar je uDokumentarno-obrazovnom programu Radio-televizije Vojvodine, i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova. Od 2019. godine vodi nezavisnu produkcijsku kuću “Core Dox” u Novom Sadu, koja je iz koje je izašao dugometražni dokumentarni film “Proces Sandžak”, u koprodukciji sa Al-Džazirom Balkans.

Uoči novosadske premijere filma „Do daske“ na festivalu Slobodna zona, Reljić je za N1 govorio o filmu, načinu na koji funkcionišu tablodi, kao i medijskoj sceni u Srbiji i svetu.

Prema navodima autora, suđenje putem medija je uobičajena pojava na Balkanu. Novine, posebno tabloidi, nekažnjeno vode lov na veštice. Ko god stane na put moćnicima, postaje žrtva stigmatizacije medija i institucija, poput Srđana Švelja, koga su mediji optužili za pedofiliju, iako mu nikada nije ni suđeno za to krivično delo.

Početkom 2020. godine u svim medijima su pompezno najavljivana hapšenja pedofila političara i drugih javnih ličnosti. Policija je 28. januara 2020. godine umesto njih – uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada Srđana Švelja. Pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo “pedofil”, koji je “silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe”. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Išli su toliko daleko da su prozivali sudije da mu dosude najstrožiju kaznu zatvora od 40 godina. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čoveku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend