17. nov 2021.

Dojčinović: Priča nemačkog VICE-a o Jovanjici netačna, uklapa se u talas „pranja“ Koluvije

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović poručio je da nije tačna priča koju je nemački VICE objavio o Jovanjici, a u kojoj se tvrdi da je pronađena marihuana preslaba da bi bila droga.

Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a (foto: Medija centar Beograd)

Kako se navodi u tekstu nemačkog VICE-a, stabljike uzgajane u gazdinstvu Jovanjica imaju samo 0,54 odsto THC, što je daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane.

„To je doduše iznad dopuštenih 0,3 odsto, ali ni izbliza nije prava ’vutra’“, navodi magazin u ekskluzivnom tekstu, preneo je Dojče vele.
Ako je Koluvija stvarno sadio biljke sa namerom da ih proda na crnom tržištu, teško da bi našao kupce. Jer, uobičajen nivo psihoaktivne supstance iznosi između 10 i 25 odsto. Kanabis sa 0,54 odsto THC definitivno se ne može prodati ‘duvadžijama'“, navodi se u tekstu VICE-a.

KRIK je u više navrata pisao o Predragu Koluviji i Jovanjici, između ostalog, otkrili su i to da su pripadnici MUP, BIA i VOA štitili plantažu marihuane, a objavili su i detalje iz Koluvijine optužnice i druge priče.

Dojčinović je na Tviteru poručio da tekst VICE-a nije tačan i da je u pojedinim Koluvijinim biljkama pronađeno 17 odsto THC, „od čega ne bi moglo da se uradi samo pile, već i slon“.

„Biljke koje su zaplenjene na Koluvijinom imanju imaju različitu koncentraciju THC – od najslabijih oko 0,5 odsto do jačih uzoraka koji su predstavljali ozbiljnu drogu. Najjači uzorak koji je pronađen bio je tačno 17,54 odsto THC. Bilo je biljaka i od 11, 12 odsto. Urađena je serija veštačenja ovih biljaka i zbog toga postoji niz izveštaja o veštačenju. Nedavno sam, zbog Koluvijine tužbe, sakupio na jednom mestu podatke o svim izveštajima i dopunama izveštaja kojih ima čak 18, bar koliko sam ja našao“, napisao je Dojčinović.

On navodi da je novinarima VICE-a neko dao parcijalnu informaciju, odnosno samo jedan izveštaj ili deo izveštaja koji se odnosi na najslabije uzorke.

„Ko im je dao? Tužilaštvo sigurno nije. Niti policija. Nisu ni kolege novinari koji se bave ovom temom. Tu ostaje da im je izvor informacije najverovatnije Koluvijina odbrana ili neko iz vlasti Srbije koja se trudi da na ovakav način opere Koluviju. Ili oba – na primer Đuka (Vladimir Đukanović)“, napisao je urednik KRIK-a.

Kako je zaključio, priča VICE-a je „jako štetna“, jer ima pečat poznatog brenda i nemačkog medija, te se „uklapa u trenutan talas pranja Koluvije u kojem se ublažava jačina njegovih biljaka, a on predstavlja skoro kao žrtva“.

Dojčinović je prethodno u intervjuu za Novi magazin rekao da je država „nesumnjivo bila upletena u proizvodnju droge, što se potvrđuje i u optužnici, jer je svim agentima tajnih službi radni zadatak bio da obezbeđuju proizvodnju marihuane“.

„Siguran sam da je Vučić znao za Jovanjicu, jer su plantažu marihuane štitili pripadnici BIA, MUP-a i VOA. Sva ta avantura Predraga Koluvije imala je podršku države. To dokazuje i dopisivanje Koluvije s jednim agentom BIA, koji kaže zabrinutom Koluviji da se ne plaši jer je on ‘zdrava sistemska priča'“, rekao je tom prilikom Dojčinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend