13. maj 2017.

Dvanaest Vučićevićevih ratova

Idiom “lupa ko Maksim po diviziji” nastao je daleko pre pojave Dragana J. Vučićevića, jer bi u suprotnom, veruje se u naučnim krugovima, on bio Dragan M. Vučićević.

Kažu da se do izuma Gugla ceo svet pitao: “Ko je bre taj Maksim, verovatno neka budala, ali kako to da ga svi znaju?”, a onda je stari dobri Google otkrio: Maksim je mitraljez korišćen u Prvom svetskom ratu.

Jednog dana kada se u svetu uvreži izraz – lupa ko Vučićević po naslovnoj strani – i kada ceo svet, kao u slučaju Maksima, počne da se pita: “Ko je bre taj Vučićević, verovatno neka budala, ali kako to da ga svi znaju?”, posredstvom nekog novog pretraživača razrešiće se i ta misterija: u pitanju je puškomitraljez iz 12 ratova koje je Informer od februara do maja 2017. godine najavio na naslovnici.

Sajt Cenzolovka, naime, izračunao je proučavajući naslovne strane Informera, tu raskošnu intelektualnu svojinu Dragana J. Vučićevića, da je od od 20. februara ove godine, rat na naslovnici najavljen 12 puta, od početka proleća u proseku jedan rat nedeljno, te je primećen oveći broj čitalaca kako pod punom ratnom opremom napušta toplo porodično gnezdo uz repliku: “Ljubinka, sine, ide tata u rat!”

– Jesi dobio poziv? – pitaju ih uvek ukućani.

– Ma kakav poziv!? Kupio Informer! – kažu čitaoci Informera kojih je, za razliku čitalaca poziva za vojsku, svakim ratom sve više.

Dok čitalaca poziva za vojsku, ukazuje statistika, svakim ratom biva sve manje.

Takođe, impozantan broj čitalaca Informera, jedan dan nedeljno počinje replikom: “Poč’o rat!” i pravljenjem mitraljeskog gnezda na terasi, te bunkera u parku ispred zgrade.

Kada jednog dana Vučićević bude napisao ratne memoare pod naslovom “Kako su me streljali 12 puta”, verovatno će mnogobrojne novinare interesovati svakakve pojedinosti Prvog Vučićevićevog rata, Drugog Vučićevićevog rata, Trećeg Vučićevićevog rata… i poslednjeg, ali ne i zadnjeg – Dvanaestog Vučićevićevog rata.

Taj intervju će izgledati ovako:

– Gospodine Vučićeviću, Srbi si u istoriji imali mnogo marševa – svakako je najpoznatiji “Marš na Drinu”. Kažite nam: koji je najpoznatiji marš iz vaših 12 ratova?

– Kako koji?! Sem “Marša na Drinu” svakako je najpoznatiji “Marš u p…. materinu”, moj omiljeni marš, po kome sam postao poznat diljem jugoistočne Evrope i regiona! – objasniće memoarista Vučićević.

– Kažite nam još jednu stvar: po mitraljezu iz Prvog svetskog rata nastao je idiom “lupa ko Maksim po diviziji”. Otkud to da je tokom vaših 12 ratova nastao idiom – lupa ko Vučićević po naslovnoj strani?

– Koleginice, ne kaže se idiom!? Kaže se idiot! – objasniće joj Vučićević.

– Ne, ne, kaže se idiom! – biće uporna novinarka.

A onda će Vučićević ko kec iz rukava izvući 326 naslovnih strana Informera na kojima sasvim nedvosmisleno piše: “IDIOT!”, samo je u većini slučajeva na slici neki drugi čovek.

– Evo koleginice dokaza da se ne kaže idiom, već idiot! – biće ponosan Vučićević.

– Dobro, ubedili ste me! Dakle, kako je nastao idiot: lupa ko Vučićević po naslovnoj strani!

– Idiot – lupa ko Vučićević po naslovnoj strani – verovatno je nastao po meni, jer se ja tako prezivam – otkriće Vučićević ekskluzivno.

– Ali, objasnite nam taj fenomen da je armija vaših čitalaca posle svakog rata bila sve veća, iako je poznato da su armije posle svakog rata sve manje!?

– Pa to vam je zato što Srbi imaju dve karakterne osobine – neki su veoma hrabri, a neki su veoma glupi. U naše ratove išli su ovi drugi. Naša deviza je bila: bolje da preživiš kao glup, nego da pogineš kao hrabar! Primećujete li u tome neku zdravu logiku? – pitaće sa tajanstvenim smeškom Dragan J. Vučićević, najpoznatiji ratni veteran Dvanaest Vučićevićevih ratova.

Poručnik Hiro Onoda poslat je na filipinsko ostrvo Lubang 1944. godine i tu je ostao 30 godina prikupljajući informacije o “neprijatelju”, ubijajući Filipince iz zasede, izvodeći sabotaže…

Sve to je radio jer pojma nije imao da se rat završio i nije verovao da je Japan kapitulirao. Kada je saznao da je uzalud proveo tri decenije u džungli, briznuo je u plač i priznao da se osetio glupim.

Dragan J. Vučićević, poručnik za poručivanje ratova, već pet godina sedi u Informeru, prikuplja informacije o neprijatelju, “ubija” neprijatelje iz zasede, izvodeći sabotaže gde god može – ali je njegov problem komplikovaniji od onog Japanca – on veruje da je rat koji nije počeo, upravo počeo, pa mu ceo život liči na ispraćaj u vojsku koji teče.

To je nešto kao revolucija koja teče, samo za razliku od revolucije, ima i pevaljka.

Međutim, postoji bojazan da će jednoga dana, ako eventualno sazna da onih 12 ratova nije ni bilo, Dragan J. Vučićević prasnuti u smeh i osetiti se veoma pametnim.

Bog je izmislio rat kako bi Amerikanci naučili geografiju – ova izreka se pripisuje Marku Tvenu.

Dragan J. Vučićević u istoriji čovečanstva ostaće upamćen po jednoj sličnoj sentenci: “Bog je izmislio rat. A ja sam izmislio dvanaest!”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend