25. jan 2021.

Gajić i Bodrožić: „Cure“ podaci iz policije, kao da tabloidi vode istrage (VIDEO)

Advokat Vladimir Gajić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenili su u Novom danu da se u mnogim krivičnim postupcima u našoj zemlji stekao utisak kao da tablodi vode istrage i da nezakonito mnogi podaci iz pretkrivičnog postupka izlaze u javnost. Oni su istakli da se na taj način direktno utiče na tok sudskog postupka, kao i da dugi niz godina postoji veza između tabloida i policije.

„Nažalost, i ovaj postupak je počeo kao jedna vrsta rijaliti krivičnog postupka. Očigledno je da mi kao društvo, javnost i mediji nismo na nivou kvaliteta u odnosu na žrtve i na okrivljenog kako bi pustili pravosuđe da radi svoj posao. Pretpostavka nevinosti je civilizacijsko dostignuće koje je zaštićeno kao vrednost Ustavom, ali izgleda da malo ko razume šta to tačno znači“, ocenio je Gajić.

Prema njegovim rečima, tabloidi u Srbiji „imaju stil koji je poražavajući zbog načina na koji izveštavaju“, ali napominje da se „malo ko i od ‘ozbiljnih’ medija pridržava pretpostavke nevinosti“.

On je komentarišući oštre izjave koije su došle nakon otkrivanja ovog slučaja rekao da to pokazuje „stepen ludila koje je nastaje u javnosti“.

„Oni vole da dobijaju podatke iz dosijea, a imali smo slučajeve da podaci cure i iz zdravstvenih kartona i da je u to bio umešan i ministar zdravlja… Kod policije imamo sigurno jedan deo koji naplaćuje svoje usluge oid tabloida. Ja dolazim iz Kikinde, ali je i Beograd jedna velika čaršija i čujemo takve stvari“, rekao je Bodrožić.

„Mediji ne razumeju da preterani napad na Miku Aleksića doprinosi njegovoj odbrani. Ja kada bih bio njegov branilac, ja bih se zahvalio medijima što to rade“, naveo je on i dodao da će na sudiju koji će voditi postupak uticati mnogobrojni napisi i izveštavanje o ovom slučaju.

„Nedopustivo je da učesnice daju prvo izjave u medijima, a zatim idu da budu saslušane u krivičnom postupku. U uređenom pravnom sistemu bi odbrana mogla da dovede u pitanje njihove iskaze“, upozorio je Gajić.

On je istakao da u okrivljeni u ovom postupku Miroslav Aleksić ima pravo da se brani, a da mediji hajkom ne doprinose postupku i otkrivanju istine.

Bodrožić smatra da iza izveštavanja medija o ovom slučaju stoji „bolesna ambicija da se dođe do što većeg tiraža i do što većeg broja klikova“.

Veza političara, tabloida i policije

„Postoji  godinama ta ustaljena šema u vezi sa protivzakonitim curenjem informacija iz insititucija što ne samo da šteti istrazi i sudu, nego je protivna novinarskom kodeksu i šteti svima. Mi se ne bavimo ovim temama na pravi način. Trebalo bi da raspravljamo o problemima, a da istragu i  sud ostavimo institucijama“, kaže Bodrožić.

On ukazuje da je ovo još jedan slučaj u nizu koji dokazuje da dosta podataka „iscuri“ u javnost iz predistražnog postupka i da se nakon toga sve to koristi, zloupotrebljava i daje celom slučaju drugi kontekst.

„To šteti istrazi i javnost uopšte ne dobija ono što bi trebalo da dobije, a to su informacije o problemu koji postoji u našem društvu, već je sluđena sa svim informacijama. To je problem koji je lako rešiv u ozbiljnim državama, i ja mislim da bi neka unutrašnja kontrola za jedan dan pronašla ko i kada dostavlja informacije iz istrage pre svega tabloidima“, smatra Bodrožić.

Na pitanje zašto se to ne dešava, on podseća da su nakon 5. oktobra naši političari pokazivali „neskrivenu ljubav prema tajnim službama i policiji“ i da je to dobilo „neslućene razmere od kada su SNS i Aleksandar Vučić na vlasti“.

„Oni vole da dobijaju podatke iz dosijea, a imali smo slučajeve da podaci cure i iz zdravstvenih kartona i da je u to bio umešan i ministar zdravlja… Kod policije imamo sigurno jedan deo koji naplaćuje svoje usluge oid tabloida. Ja dolazim iz Kikinde, ali je i Beograd jedna velika čaršija i čujemo takve stvari“, rekao je Bodrožić.

On je naglasio da godinama „cure“ podaci iz istraga zbog „snishodljivih policajaca“ koji prvo podatke daju političarima, a onda po naredbi i njihovim omiljenim medijima“.

„Vidimo da to dobijaju tačno određeni mediji… To su iskazi iz istrage i to rade ljudi koji ili uziumaju pare kupuju svoje nameštenje. Nadam se da ćemo dočekati da političari puste institucije da rade svoj posao po redu i zakonu“, kazao je Bodrožić.

„Tablodi su zagadili naš javni prostor odavno, čak i tako da se i ozbiljni mediji zbog klikova, gladanosti i  i tiraža nekada zađu u ‘žuti prostor’, zbog toga što se bore za prostor u javnosti i da dođu do čitalaca. Granica se sve više diže u tom raspojasanom novinarstvu koje čitamo i gledamo dugo vremena“, podvukao je Bodrožić.

Gajić je ukazao da “ u Srbiji ne postoji kriminal bez policije“.

On je podsetio da su tablodi kažnjeni u mnogim postupcima u proteklih desetak godina, ali da su kazne koje im sudovi izriču blage, kao i da zbog toga nema nikakvog efekta, pa oni nastavljaju da rade neporomenjeno.

„Sud ima sredstva u rukama i poziciju, bez obzira na Vučićev režim, da sredi to tabloidno novinarstvo. Dovoljno bi bilo da tabloidima jedanput doudi visoku naknadu štete, nikada više u životu ne bi smeli da pišu. Tu naknadu štete koja im se dosuđuje od 100.000 dinara oni zarade od sedam do devet kada se otvori kiosk. Oni ih na taj način (niskim kaznama) podstiču da to nastave da rade“, poručio je Gajić.

Kao posledicu ovakve situacije, Bodrožić napominje da trenutno „cvetaju tabloidi“, kao i da u Velikoj Britaniji takvi mediji plaćaju veoma velike kazne kod sudksih postupaka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend