18. okt 2021.

Gligorijević: Ovo je istorijska godina za medijsko izveštavanje o seksualnom nasilju (AUDIO)

Tabloidizacija i senzacionalizacija su veliki problemi pri izveštavanju o rodno zasnovanom nasilju, rekla je Jovana Gligorijević, urednica nedeljnika Vreme, u podkastu „Ženergija”

Milana Vojnović i Jovana Gligorijević

Tema nove epizode podkasta „Ženergija”, autorke Milane Vojnović, bilo je medijsko izveštavanje o rodno zasnovanom nasilju. Njena sagovornica Jovana Gligorijević, novinarka i suosnivačica grupe „Novinarke protiv nasilja prema ženama”, ukazala je na greške koje mediji najčešće prave kada se bave ovom temom, ali i na dolazak nove publike koja drugačije reaguje na medijski sadržaj.

„Ova godina je zaista istorijska, pogotovo za medije, zbog talasa ispovesti koji je pokrenula Milena Radulović”, kazala je Gligorijević i dodala da je tokom tog talasa u javnosti prvi put prevagnulo poverenje u izneta iskustva, kao i osuda seksualnog nasilja.

Gligorijević je napomenula da i dalje postoje tabloidi i emisije u kojima se sudi žrtvama. Ipak, to je, smatra ona, samo faza kroz koju moramo da prođemo da bismo ovu temu normalizovali.

Na pitanje voditeljke kako mediji pristupaju ženama koje su preživele seksualno nasilje, urednica Vremena je kazala da se najmanje veruje ženama koje su već poznate javnosti, da se najgrublje kršenje kodeksa događa prilikom izveštavanja o starijim tinejdžerkama, dok su preživele iz marginalizovanih grupa najčešće pošteđene otkrivanja identiteta, ali ne uvek.

Navela je i da se sve češće na društvenim mrežama viđa reakcija mladih ljudi na sporne sadržaje i da je uverena da „dolazi naredna generacija konzumenata i konzumentkinja medijskih sadržaja koja se neće primati na klikbejt naslove”.

Čitavu emisiju možete poslušati ovde:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend