30. sep 2022.

Gošće N1: Silovatelj bio perfidno navođen, intervju – uznemiravanje javnosti (VIDEO)

Novinarka nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević rekla je gostujući u Novom danu N1 da je zaista mnogo što je višestrukom silovatelju intervjuom u Informeru data platforma da govori bez filtriranja i stavljanja u kontekst. "Nečuveno je da višestrukog povratnika intervjuišete bez ljudi koji mogu da objasne kontekst, on kao da iznosi svoju stranu priče. Sada treba da padne senka na one koji su bili zlostavljani, ovo je uznemiravanje javnosti. Gledali smo ponašanje koje odstupa od normi i jednako važno - retraumatizaciju i sekundarnu viktimizaciju žrtava tog čoveka i drugih žena koje su preživele seksualno nasilje" navodi Gligorijević. Advokatica Jukoma Milena Vasić ističe da je u intervjuu silovatelj, kako je rekla "jako perfidno navođen od strane novinarke". "Činjenica je da je to izgovorio, ali je izvučeno iz konteksta, retko ko je imao želudac da posluša ceo intervju, vidi se namera da se izazove panika i opšte zgražavanje. Medijski prostor treba što manje uređivati, ali samoregulativa ne funkcioniše", kazala je Vasić.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje i poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević zakazao je za ponedeljak sednicu tog odbora na kojoj će se raspravljati o intervjuu, a Vasić kaže da se plaši da će efekat biti samo deklarativan.

„Nemaju neku veliku moć da utiču na sam mediji, ali ovim pitanjem treba da se pozabavi tužilaštvo“, dodaje je Vasić.

Jovana Gligorijević ističe da skupštinski odbor služi kao flaster da zamaskira ono što se desilo.

„Kovačević je inicirao sastanak, oni će to da osude i nikom ništa, a poslanici vladajuće partije brane intervju i Dragana Vučićevića da je pokušaj ubistva u pitanju. Neće se desiti ništa, da imamo funkcionalne institucije ne bismo imali intervju, ono što je prethodilo prethodnih dana, a to je bilo ganjanje tog čoveka po ulici, bojala sam se da će njega neko prebiti ili da će neko ko liči na njega biti nalupan na ulici. Slali su građanima poruku da uzmu pravdu u svoje ruke, to nije dobro, ali tabliodi koji znaju kako da se vode psihološke igrice idu na to jer građani ne osećaju kako da ih institucije štite. Intervju je kulminacija širenja panike, svi tabliodi koji su objavljivali gde se on kretao su takođe su širili paniku“, kaže Gligorijević i dodaje da su se žene na protestu ispred Informera okupile kao reakcija na na sopstveni strah i normalno da svaka žena bude uplašena.

„Imam pravo da ne budem uplašena, da se slobodno krećem bez biber-spreja, dobro je što se taj protest desio, prošao je mirno, civilizovano. Postoje možda neke poruke sa kojima se ne bih složila, ali i to dolazi iz revolta, nisu dužne uplašene žene precizno da artikulišu poruke“, istakla je novinarka Vremena.

Advokatica Jukoma kaže da je protest doneo važnu stvar i da ženama dozlogrdilo da im kažu „pazite da ne budete silovate“.

„Artikulisale su potrebu za bezbednošću, ceo problem je nastao jer nemamo elementarne stvar koje se odnose na seksualno nasilje. Hoćemo svoje pravo na bezbednost, mora da postoji rad na prevecniji i u reakciji prema nasilju nad ženama. Radi se o licu koje je u sistemu, šta je sistem radio, šta se dešavalo sa njim 15 godina? Potrebno je promeniti definiciju silovanja, imamo zastarelu definiciju, mnoga moderna zakonodavstva su se opredelila za definisciju ciju koja podrazumeva odsustvo eksplicitnog pristanka na seks. Same kazne nisu problem, kazne su dovoljne, postoje drugi problemi. Strašno je što stalno tražimo odgovore u kazni, ne tražimo prevenciju, reakciju, rad sa osuđenicima, mislimo da će kazne sve da reše. Ovo nije problem jednog čoveka, već svakog delinkventa. Svako ima pravo da bude rehabilitovan, mora se omogućiti pojedincu da služeći kaznu izađe kao bolja osoba. Postoje programi, ali imamo male službe za tretman i veliki broj osuđenika, nemaju kada da rade“, rekla je Vasić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend