14. okt 2022.

I danas protestna šetnja zbog Informera

Kolektiv “Ženska solidarnost” najavio je za petak novi protest zbog neuklanjanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je objavio list Informer, senzacionalističkog izveštavanja medija o nasilju nad ženama, kao i neadekvatnog odgovora institucija. Protest će biti održan u 21 čas na Trgu republike, odakle će se šetnja nastaviti Dečanskom ulicom do Trga Nikole Pašića, a krajnja tačka biće, simbolično, ispred redakcije Informera.

Foto: Cenzolovka

Članica pomenutog kolektiva Jelena Riznić objašnjava za Danas da se ideja za održavanje protesta u večernjim časovima javila jer se žene noću na ulicama osećaju najnebezbednije.

– Noć je onaj deo dana kada žene najviše razmišljaju o strategijama preživljavanja – kako će otići do grada, kako će se vratiti, da li će morati da pozovu drugaricu dok prolaze kroz neki mračan deo grada – noću smo, dakle, najviše svesne različitih opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Otuda ideja da izađemo na ulice baš uveče, na jedan od dana kada se najviše izlazi i kada moramo najviše da razmišljamo o svim tim strategijama i da osetimo zajedništvo na ulicama zato što one pripadaju nama. I noć takođe pripada nama, podvlači Riznić.

Ona ističe da pitanje spornog intervjua u informeru, zbog koga su inicijalno pozvale na protest, nije rešeno i da se on još uvek nalazi na svim medijskim platformama na kojima je bio i ranije.

– Šetnju završavamo ispred redakcije Informera, jer je, na kraju krajeva, nebezbednost koja se vezuje za noć povezana sa pitanjem seksualnog nasilja, a mi jesmo izašle zbog ekspolatacije traume seksualnog nasilja u medijima, podseća Riznić.

Ukazuje na to da je cilj protesta koje u prethodne dve nedelje održavaju u centru Beograda da se pošalje poruka da će uvek biti prisutne tamo gde postoji kršenje ženskih prava.

– Cilj je da stavimo do znanja da smo tu, da pratimo šta se dešava, da više ne može da se govori o nama bez nas i da ćemo reagovati. Evidentno postoji mnogo žena van naših krugova i onoga čime se mi inače bavimo koje su zainteresovane za ove teme i najvažnije od svega – besne su zbog svega što se dešava: zbog nereagovanja na nasilje od strane institucija, zbog načina na koji se žene tretiraju u medijima i kakve nam se poruke šalju, zaključuje Riznić.

Podsetimo, prvi protest u organizaciji Ženske solidarnosti održan je zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer, a serija protesta je nastavljena zbog neuklanjanja ovog intervjua sa medijskih platformi koje su ga prenele. Takođe, protesti su nastavljeni i zbog neadekvatnog postupanja nadležnih institucija kada je reč o nasilju nad ženama, što je dovelo do 25 femicida u Srbiji do oktobra ove godine.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend