07. okt 2022.

Radmila Petrović: Žene ne svode na seksualne objekte samo tabloidi, to radi i skoro svaka reklama

Žene u malim mestima izolovane su od informacija koje se tiču njih samih – one imaju samo pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, a na njima se o protestima ispred Informera ne govori, kaže za Cenzolovku pesnikinja Radmila Petrović. Ona ističe i da se, u zrelim društvima, iz budžeta ne bi finansirali tabloidi koji unižavaju žene, nego bi svi prestali da se informišu iz njih

Radmila Petrović (Snimak ekrana, N1)

Uoči današnjeg, trećeg protesta (Beograd, Terazije, 17 sati) posle intervjua sa silovateljem, koji je objavio Informer, jedno od prepoznatljivih lica „ženske revolucije” – pesnikinja Radmila Petrović za Cenzolovku kaže:

„Običan narod nije informisan i ne zna šta je objektivna istina o ovom društvu. Kako i da bude, kad se informiše iz ostrašćenih medija koji ne znaju ni za kakvu vrstu etike!?”

Petrović smatra da bi se mišljenje tih građanki i građana moglo promeniti „upravo i jedino uz podršku medija koji pošteno rade svoj posao”.

Mnogo je sela u koja ne stižu novine, pa su jedini izvor informacija osnovnih pet TV kanala, na kojima ovih dana niko ne prenosi vesti o ženskim protestima

„Kao neko ko je sa sela”, ona tvrdi da su posebno žene u manjim sredinama – gde „gospodari patrijarhat” – u velikoj meri izložene muškom nasilju, a da nemaju saznanja o tome kako bi sistem mogao da ih zaštiti.

„Mnogo je sela u koja ne stižu novine, pa su jedini izvor informacija osnovnih pet TV kanala, na kojima ovih dana niko ne prenosi vesti o ženskim protestima”, kaže Petrović i dodaje da su „žene, dakle, izolovane od informacija koje se tiču njih samih”.

Kao posledicu toga, ona vidi „neosvešćenost žena o tome kako su tretirane u svom intimnom krugu, ali i javnosti”, te njihovo svođenje na seksualne objekte, što „ne rade samo tabloidi, već i skoro svaka reklama”. To je, kaže Radmila, „jedna od manifestacija univerzalnog ugnjetavanja i uniženja žena u ovom društvu”.

„U zrelim društvima – a ovo naše je daleko od zrelog – ne samo da se iz javnog budžeta ne bi finansirali tabloidi koji svojim izveštavanjem unižavaju žene nego bi svi građani i građanke prestali da se informišu iz takvih tabloida”, zaključuje ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend