04. nov 2020.

Grupa ,,Ženska solidarnost”: Hepi TV zlonamerno i senzacionalistički govorila o temi abortusa

Televizija sa nacionalnom frekvencijom ,,Hepi” zlonamerno i senzacionalistički govorila je o temi abortusa 3. novembra, navodeći svesno svoje gledalište na pogrešne i pogubne zaključke, saopštila je Grupa “Ženska solidarnost”.

Kako navode, u emisiji, doktor Vanja Milošević analizirala je snimak procesa koji je očigledno snimak kasnog prekida trudnoće koji se u Srbiji, kao i u svim razvijenim zemljama, obavlja samo uz medicinsku indikaciju, odnosno, najčešće kao posledica teške malformacije ploda ili kada trudnoća predstavlja rizik po život žene.

–  U oba slučaja, radi se o strahovito traumatičnom događaju za ženu. Ovakvim širenjem dezinformacija i svesnim učestvovanjem u senzacionalističkom i tabloidnom izveštavanju, kao i u demonizovanju prava žena na telesnu autonomiju (što po svojoj suštini i jeste abortus), doktor Vanja Milošević je ukaljao svoju titulu, zvanje i ukaljao profesionalno i etičko ponašanje jednog doktora. Lekarska komora Srbije ne sme da žmuri na ovakve laži i nastupe koji se o jednoj civilizacijskoj tekovini pretvaraju u širenje kvazinaučnih teorija, navodi se u saopštenju.

Grupa ,,Ženska solidarnost” naglašva da je doktor Milošević  pristao da o ovoj osetljivoj temi i pravu žene na sopstvenu telesnu autonomiju, razgovara sa Miroljubom Petrovićem, nadrilekarom i rijaliti zvezdom koji je poznat po svojim nazadnim i ultrakonzervativnim stavovima.

– U studiju nije moglo da se čuje ni jedno stanovište koje je bazirano na činjenicama, već je “debata” bila prijatna razmena dezinformacija među istomišljenicima. Žensko telo je kroz istoriju kontrolisano na raznorazne zverske načine i ovo nije ni prvi, a nažalost ni poslednji put, da se žene svode na pokretne inkubatore, kao i da se sva odgovornost oko trudnoće prebacuje na žene. Često možemo da vidimo da se za nizak natalitet, krive upravo žene, dok država merama štednje guši svaku podršku i pomoć majkama, trudnicama i porodiljama. Kada se debatuje o pravu na abortus, nikada grupe koje se zalažu za ukidanje abortusa ne nastupaju iz pozicije brige o deci i majkama, već iz čiste potrebe da žene kontrolišu i eksploatišu, rečeno je u saopštenju.

Grupa ,,Ženska solidarnost” ističe, da koristiti snimke prekida trudnoće u ovim slučajevima na skandalozno neodgovoran i neetičan način je apsolutno neprihvatljivo u bilo kom društvu koje smatra sebe civilizovanim i predstavlja najgrublje kršenje pravila struke, pre svega lekarske, ali i novinarske, a da svojim neodgovornim izveštavanjem, Happy TV namerno navodi publiku na zaključak da se radi o grotesknom, psihopatskom ubijanju i čerečenju ploda.

– Ovakvo izvrtanje činjenica učinjeno je samo radi najgore vrste senzacionalizma i potpirivanja mržnje prema ženama. Istina je da se u Srbiji legalni abortus na zahtev žene obavlja do desete nedelje. Plod tada nema formiranu glavu, trup i udove kakvi su prikazani na snimku i slikama. U desetoj nedelji, kada je gornja granica za legalni abortus, plod je veličine oko tri centimetara i nema funkcionalan nervni sistem (koji će se potpuno formirati tek u šestom mesecu). Osim toga, do osme nedelje, moguć je i proces hemijski indukovanog abortusa, dakle, abortusi se ni u ranoj fazi ne obavljaju isključivo kiretažom, istakli su iz Grupe ,,Ženska solidarnost”.

Grupa smatrada smo svedoci  strašnom napadu ultrakonzervativnih struja na prava žena u Poljskoj,  a da Happy TV učestvuje u potpirivanju najgorih osećanja i impulsa kod svojih gledalaca, svesno šireći netačne informacije zarad najgore bulevarske, tabloidne, senzacionalističke „vrednosti“ i time potpiruje mržnju prema ženama koje se predstavljaju kao psihopatske ubice.

– Činjenica je da je seksualno obrazovanje u Srbiji praktično nepostojeće i da ogroman broj abortusa izvrše udate žene, u braku, koje već imaju jedno do dvoje dece i iz ekonomskih razloga prekidaju trudnoću. Umesto da se radi na jačanju svesti o sveukupnoj odgovornosti i razvijanju programa o seksualnom obrazovanju, traumatično i bolno pitanje abortusa se koristi za skupljanje jeftinih političkih poena, klikova i tabloidne senzacije. Ovakvo antinaučno, antižensko izvešavanje je nedopustivo i ne sme da prođe bez reakcije. Stoga, kao zabrinute građanke, pozivamo Poverenicu za rodnu ravnopravnost, sve organizacije civilnog društva, RFZO i sve druge nadležne institucije da se oglase povodom ovog zloćudnog raspirivanja mržnje prema ženama, ističe se u saopštenju Grupe ,,Ženska solidarnost”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend