21. dec 2021.

Informer otkrio gen koji osim Srba „nema nijedan drugi narod na svetu“

Izvor: FakeNews Tragač

Dnevni list Informer je početkom meseca u svom štampanom izdanju objavio priču pod naslovom „Srbi imaju poseban gen“ referišući na gostovanje naučne savetnice Instituta „Vinča“ dr Nevene Veljković u jutarnjem programu televizije Prva. Tokom svog gostovanja dr Veljković predstavila je istraživanje pod imenom „Prvi uvid u genetsku strukturu stanovništva savremene Srbije“ u kom se, između ostalog, konstatuje kako je PSPH varijanta gena „identifikovana kao česta u uzorku stanovništva Srbije“.

Ipak, ova konstatacija iz istraživanja Instituta „Vinča“ Informeru je bila dovoljna da proglasi ekskluzivno „srpski gen“. Tako je ovaj list, u svojoj interpretaciji gostovanja dr Veljković, naveo u uvodnoj rečenici teksta da „Srbi imaju poseban gen kakav nema nijedan drugi narod na svetu”.

Šta je govorila dr Veljković tokom gostovanja na Prvoj?

Na samom početku gostovanja dr Veljković skrenula je pažnju da „svi imamo iste gene“, te da se „njihove varijante razlikuju u različitim grupacijama“, a da je kod naših građana PSPH gen prisutniji nego kod drugih. Dodala je i da se u ovoj oblasti nauke „znanja povećavaju, istraživanja su u toku“, a „baze podataka se pune, tako da i to može da se promeni“, ali da su trenutni uvidi ovakvi.

Takođe, dr Veljković je napomenula kako su neki od komentara na njihovo istraživanje bili da „geni ne poznaju granice“, što je okarakterisala kao „tačno“ i dodala da se istraživanje Instituta „Vinča“ odnosilo isključivo na našu zemlju.

Kako bismo potvrdili da Informerova tvrdnja o ekskluzivno srpskom genu nema veze sa zaključcima Istraživanja Instituta „Vinča“, a ni sa istinom, kontaktirali smo naučnu savetnicu Instituta „Vinča“ dr Nevenu Veljković. Nažalost, ona je odlučila da neće „ulaziti u polemiku sa medijima, pa stoga ni odgovarati dalje na pitanja“. Odgovor nismo dobili ni od njene koleginice dr Sonje Pavlović, koja je takođe naučna savetnica Instituta „Vinča“ i jedna od autorki pomenutog istraživanja.

Šta je PSPH varijanta gena i ima li je još neko sem Srba?

PSPH varijanta gena u recentnim naučnim istraživanjima često se pominje kao mogući prognostički biomarker različitih vrsta karcinoma. Prognostički biomarkeri koriste se za identifikaciju verovatnoće određenih kliničkih događaja, to jest progresa ili povlačenja neke bolesti. Ovi biomarkeri predstavljaju iskorak medicine u pravcu generisanja individualnih terapija za pacijente uglavnom obolele od kancera (1).

Varijanta gena o kome se u našim medijima govorilo već je u različitim istraživanjima identifikovana kao prognostički biomarker za neke oblike karcinoma debelog creva (2), jetre, materice i štitne žlezde (3).Takođe, istraživanje koje se bavilo korelacijom između ishoda bolesti karcinoma dojke i rase pacijantkinje utvrdilo je kako su afroamerikanke podložnije smrti od ovog raka. Taj nalaz povezuje se upravo sa povećanom izraženošću PSPH varijante gena kod afroamerikanki.

Pomenuta istraživanja, u kojima se Srbi i ne pominju, navode na zaključak da PSPH varijanta gena baš i nije nešto što „nema ni jedan drugi narod u svetu“. Uz to, kinesko istraživanje iz 2013. godine objavljeno u časopisu Biotehnologija i biotehnološka oprema bavilo se izučavanjem PSPH varijante gena u ovcama.

Genetika i dezinformacije

FN Tragač se još pre tri godine bavio dezinformacijama koje su težile da srpske gene prikažu kao izuzetno specifične u odnosu na gene drugih naroda. Tada, priča o posebnim, srpskim genima poslužila je da se Srbi prikažu kao najstariji narod u Evropi. Ipak, kako su sagovornici FN Tragača još tada zaključili – genetika je mnogo starija od naroda. Dakle, kada govorimo o genetici i genima ne bi trebalo da u to mešamo nacije, koje su kulturno-istorijski konstrukti nastali nezavisno od bioloških karakteristika čoveka.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend