10. avg 2021.

Javna opomena Saveta za štampu listu Informer

Tekstom „I Đilas optužio Srbe za genocid“, koji je objavljen 22. juna ove godine, dnevni list „Informer“ je prekršio je tačku Kodeksa novinara Srbije o istinitom izveštavanju, kao i smernicu po kojoj naslov ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Zorica Višnjić, Dragan Đorđević, Vlado Mareš, Vida Petrović Škero, Olivera Milošević, Marija Babić, Vera Didanović, Jelena Spasić i Momir Turudić, na sednici održanoj 29.7. 2021. godine, jednoglasno izriče

JAVNU OPOMENU

Tekstom „I Đilas optužio Srbe za genocid“, objavljenim 22. juna 2021. godine, dnevni list „Informer“

1.prekršio je tačku 1 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije,

2. prekršio je i smernicu iz tačke 1 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta.

Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

OBRAZLOŽENJE

Bojan Cvejić, direktor lista „Danas“ podneo je žalbu Savetu za štampu verujući da je spornim tekstom prekršena tačka 1 poglavlja Istinitost izveštavanja, jer je „Informer“ naveo da je „list Danas pod punom Đilasovom kontrolom“, što, po njemu, apsolutno nije istina, niti postoje dokazi za to. Osim roga, u tekstu je, navedeno da je „Danas“ objavio „sraman tekst u kojem se ceo srpski narod označava kao genocidna nacija“, što je, kako se ističe u žalbu, ako se pročita tekst koji je „Danas“ objavio – jasno je da to nije istina.
Redakcija lista „Informer“ nije odgovorila na žalbu.
Po oceni članova Komisije za žalbe, podnosilac žalbe s pravom smatra da je prekršena tačka 1 Poglavlja I, jer je „Informer“ netačno i neobjektivno izvestio o sadržaju teksta objavljenog u listu „Danas“. Potpuno je netačna tvrdnja da „Danas“ u svom tekstu označava „srpski narod kao genocidan“ i predstavlja potpuno pogrešnu interepretaciju izveštavanja o predloženim skupštinskih rezolucijama, kojima se „Danas“ bavi.

Osim toga iz naslova na naslovnoj strani „Informera“ se može zaključiti da tezu da su Srbi „genocidna nacija“ zastupa Dragan Đilas, odnosno da je on taj koji Srbe optužuje za genocid, iako se on u tekstu pominje samo kao neko pod čijom je „Danas“ kontrolom. Time je prekršena i smernica u okviru tačke 1 Poglavlja II, po kojoj naslov mora da odgovara suštini teksta.

Kad je reč o tvrdnji da je „Danas“ pod Đilasovom kontrolom, koju direktor „Danasa“ takođe smatra prekršajem Kodeksa jer je, kako tvrdi, potpuno neistinita, Komisija smatra da u njenoj nadležnosti nije da utvrđuje da li je određeni medij pod nečijom kontrolom ili ne, odnosno da se principijelno o tome ne može izjašnjavati na osnovu bilo čijih tvrdnji, a bez dokaza. Članovi Komisije zbog toga ne mogu da odlučuju ni o tome da li „Informerova“ tvdrnja da je „Danas“ pod Đilasovom kontrolom predstavlja prekršaj odredbe Kodeksa koja se odnosi na istinitost izveštavanja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend