18. apr 2020.

Kon o optužbama na račun N1: Politizacija prati ceo ovaj događaj (VIDEO)

Televizija N1 optužena je u tabloidima da vodi kampanju protiv epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona, kao i da ugrožava zdravlje ljudi. Govoreći za Novi dan, doktor Kon kaže da je to politizacija svega i da bi izbegao na to da odgovori. Kako kaže, lični stav o tome da li N1 vodi kampanju protiv zdravlja zemlje - neće iznositi.

„Politizacija prati čitav ovaj događaj i ta naša politička polarizovanost u ovakvim situacijama nije prihvatljiva“, istakao je Kon upitan o optužbama na račun N1.

Upitan da li ima osećaj da naša televizija vodi kampanju protiv zdravlja, Kon kaže da lični stav neće iznositi.

„Ali sam čuo mnoge stavove koji se podudaraju sa onim što tabloidi prenose. Neki utisci organizovanog napada postoje, ali ne preko vaše ili bilo koje televizije, već prvenstveno preko društvenih mreža. Da li to odmah ide na tabloide, da li su oni dali previše veliki značaj svemu tome? Možda sam ja sve to pokrenuo tim pokušajem da se sklonim na određeno vreme. Da iz nekih drugih redova budem u svemu ovome“, rekao je Kon.

On kaže da viđenje tabloida nije njegovo razmišljanje, niti želi da se time bavi.

„Iskreno, ja to prilično malo i pratim. Pratim šta se dešava na društvenim mrežama, jer imam utisak da se tu vidi raspoloženje i u jednom trenutku mi se učinilo da je raspoloženje naraslo toliko protiv sprovođenja mera da je bilo pitanje ako je većina protiv – onda to treba jasno i da iskažem. I to je bio taj moj stav da je možda neophodno da se sklonim“, objašnjava Kon svoj status na Fejsbuku koji je protumačen kao njegova ostavka u Stručnom timu kriznog štaba.

Posle te objave usledio je poziv na razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, od kojih je, kako sagovornik N1 kaže, dobio snažnu podršku. Dodaje da je u tom razgovoru poručeno da je neophodno da ostanemo zajedno do kraja.

Objašnjavajući šta konkretno ta „snažna podrška“ znači, Kon kaže da je to da kada kažete dve rečenice i to odmah krene da se sprovodi. Kao primer navodi njegov predlog formiranja improvizovanih bolnica u kojima će biti izolovani pacijenti sa blagim simptomima.

Govoreći o konferencijama bez novinara, na kojima članovi kriznog štaba odgovaraju na online poslata pitanja, Kon kaže da nije imao problem sa novinarskim pitanjima, a da odbija da odgovori na ona koja doživljava kao politizaciju.

„Ako me neko pita kako se ponašao predsednik – to nije pitanje za mene, to pitajte predsednika. Ili kako ja reagujem na to što u crkvama ima ljudi. Ja to tako doživljavam. To doživljavam kao politizaciju zato što pokušavam da se bavim samo epidemiologijom. Ne znam ni kako sam se našao u ovoj situaciji. Radeći samo svoj posao, pokušavam da se sklonim od svih drugih ratova osim od rata prema virusu“, napominje Kon.

Dodaje da je moguće da i sam greši i da mu mnogi kaži da je nemoguće ostati neutralan u ovoj situaciji.

„Mnogi će moje podržavanje mera pripisati podršci nekoj opciji. Ja sam sarađivao sa svakom vlašću, ja sam uvek uz vlast zbog same prirode ovog posla. Zloupotrebljavati ovakve situacije, u svemu tome kažem svima nije vreme za to, imamo jasnog zajedničkog neprijatelja i moramo njime da se bavimo. Ako se poteže pitanje vladajuće strukture, potežite, nemam ništa protiv toga. Sigurno će to doći na red“, odgovara epidemiolog.

Dodaje da je odluka Foneta i Danasa da bojkotuje konferencije takođe politizacija jer, kako kaže, postoji ogroman broj pitanja i nemoguće je odgovoriti na sva na konferenciji koja je predviđena da traje sat vremena.

Upitan da li su novinari isključeni sa konferencija da bi se izbegla politička pitanja, Kon kaže da mu to nije palo na pamet kada se razgovaralo o tome, već da su se vodili informacijama da se u nekim redakcijma pojavio virus i više niko nije moga da tvrdo da niko od novinara i snimatelja koji dolaze nije zaražen.

„Možda s vašeg aspekta ovakve konferencije nemaju smisla. S mog, mog mislim da se informacija prenosi ako otvoreno odgovaramo na sva pitanja. Određeni oblik pritiska ili političkog insistiranja na prisutnosti novinara neće imati moj odbojni stav. Ja ću to prihvatiti“, kazao je Kon.

Upitan za video konferencije, on kaće da o tome nisu mnogo razmišljali kada su donosili odluku da novinari ne prisustvuju i ističe da lično nema ništa protiv bilo kakvog načina komuniciranja koji je prihvatljiv za obe strane, a čuva zdravlje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend