02. okt 2020.

Lažna vest: Nije Brezna na prodaju

U brojnim medijima ovih dana pojavila se vest da je selo Brezna na prodaju. U dobrom maniru preovlađavajućeg “copy paste” novinarstva, gde svako po malo doda, ispalo je da je celo selo otišlo na doboš, dok je istina sasvim drugačija.

Foto: Pixabay, TheDigitalArtist (preuzeto sa gminfo.rs)

Brojni domaći mediji, među njima i oni koji sebe nazivaju ozbiljnim, poput Večernjih novostiBlica i N1 objavili su ovih dana je selo Brezna otišlo na doboš, i da je celo selo na prodaju. Kada se sklope loše novinarstvo, želja za senzacijom bez pokrića i sitan lični interes, onda građani na ovaj način budu dezinformisani, i poveruju da je to tačno.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su najpre brojni portali, u želji da imaju što veći broj klikova, čime poredno zarađuju novac, preneli vest agencije RINA, pod naslovom “Centar sela na prodaju”. Narednih dana nastupaju i tabloidi, ali i ozbiljniji mediji, koji prvobitini naslov raznih portala “dosoljavaju” i navode da je “celo selo na prodaju”, da je “otišlo na doboš” i slične formulacije.

printscreen novosti.rs

Činjenice, koje su objavljene i u samim tekstovima, međutim, govore sasvim suprotno od naslova. Niti je celo selo na prodaju, niti je otišlo na doboš.

Čak suprotno, iz tekstova je jasno da privatni vlasnik imovine nekadašnje zadruge iz Brezne prodaje zgradu ove likvidirane zadruge, u kojoj su se nalazili pošta, prodavnica, Dom kulture, i koja se nalazi u centru sela, kao i obradivo zemljište.

Da li zbog lošeg novinarstva ili zle namere da se vest što bolje “plasira”, čime posredno doprinosi ekonomskim interesima izdavača, navedeno je da je centar sela na prodaju.

Ako je loše novinarstvo, onda je loše jer se iz teksta ne može utvrditi da li uz imovinu koju je privatni vlasnik ponudio na prodaju ide i zemljište u samom centru sela, ili samo zemljište na kojem se nalazi zgrada koja se prodaje. Ako je loša namera, onda je to samo zarad bombastičnosti, senzacije i sitnog interesa.

Bilo kako bilo, bombastični naslovi, i nerazjašnjenje činjenice, želja za brzinoim i senzacijom doprinele su da u svet ode još jedna lažna vest iz našeg kraja, o tome da je celo selo otišlo na doboš, da je na prodaju, dok se za “centar” još pouzdano ne zna.

GMinfo će narednih dana razjasniti i ovu nedoumicu, za koju nam treba malo vremena, ali smo sa sigurnošću utvrdili da na doboš ne ide celo selo, niti da je Brezna na prodaju.

Dopuna vesti: 2. oktobar 2020, 10:26h

Nakon vesti koja je obišla Srbiju da je celo selo Brezna na prodaju i da je otišlo na doboš, a koja je nastala prepisivanjem i dopunjavanjem originalne vesti agencije RINA, u kojoj se navodi da je centar sela na prodaju, i nakon što smo jasno čitaocima objasnili da je lažna vest da je celo selo na prodaju, obećali smo i da proverimo nejasnoću da li se prodaje ceo centar sela, ili samo zemljište na kojem se nalaze zgrade nekadašnje zadruge koju privatni vlasnik prodaje.

Prema podacima do kojih smo došli, prodaju se zgrade, obradivo zemljište, i zemljište na kojem se nalaze zgrade, kao i zemljište koje se nalazi oko zgrada zadruge u centru ovog mesta. Celo selo, kako smo to i naveli, nije na prodaju, niti je otišlo na doboš, kako su to brojni mediji predstavili, dopunjujući originalnu vest.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend