02. okt 2020.

Počinje novi proces za ubistvo Slavka Ćuruvije: Da li će ubice novinara konačno biti kažnjene?

Pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu, u ponedeljak počinje ponovno suđenje četvorici optuženih pripadnika Državne bezbednosti

Specijalni sud, foto: Jana Nikolić, SĆF

Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počinje sledeće nedelje. Tokom tri dana, u ponedeljak, utorak i petak (5, 6. i 9. oktobar), biće razmatrana pitanja koja je postavio Apelacioni sud kad je ukinuo prvostepenu presudu za ubistvo koje se dogodilo pre 21 godinu, 11. aprila 1999.

Ukidanje jedine do sada u Srbiji izrečene presude za ubistvo novinara i ponavljanje suđenja, koje je prethodno trajalo četiri godine, dočekano je sa velikim ogorčenjem i negodovanjem u domaćoj i međunarodnoj novinarskoj zajednici.

Početak ponovljenog suđenja prate očekivanja da ubice Slavka Ćuruvije budu konačno pravosnažno kažnjene, ali i strepnja da bi se moglo dogoditi suprotno.

Sporno N. N. lice

Prvostepena presuda protiv Radomira Markovića, bivšeg šefa Resora državne bezbednosti, koji je označen kao naredbodavac ubistva, te Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, pala je na Apelacionom sudu jer je u njoj navedeno da je ubistvo naručilo i izvršilo N. N. lice.

U presudi je iz toga izveden niz zaključaka za koje, prema obrazloženju apelacije, nema dokaza niti svedoka. Apelacioni sud je ocenio i da je njome „prekoračena optužnica, čime je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka“.

Ko može da ubije čoveka čiji je život država potpuno kontrolisala – znala svaki njegov korak, prisluškivala svaku reč, videla svaki njegov kontakt? Jedino država. (Tužilac Milenko Mandić)

„Uvođenjem N. N. lica u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima, i to kao neposredni izvršilac, kao i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću, prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici“, zaključio je Apelacioni sud.

Sa posebno velikim razočaranjem dočekana je odluka apelacije da postupak vrati prvostepenom veću. Očekivalo se da, ako već ukida presudu, zbog dužine trajanja dosadašnjeg postupka i velikog značaja ovog procesa, apelacija treba da otvori pretres i meritorno donese odluku u ovom slučaju na osnovu optužnice.

Sudsko veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (tzv. Specijalni sud), koje je u aprilu 2019. godine na ukupno 100 godina zatvora osudilo četvoricu pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije, bez otezanja je zakazalo tri ročišta u ponovljenom postupku. To je dobar znak posle četvorogodišnjeg procesa pred ovim većem, tokom kojeg se do presude došlo teškom mukom, uz mnogo odugovlačenja i opstrukcije.

MEĐUNARODNA UDRUŽENJA TRAŽE KAŽNJAVANJE UBICA ĆURUVIJE

Najznačajnija evropska i svetska udruženja koja se bave zaštitom novinara i slobode medija oglasila su se povodom ukidanja prvostepene presude i odlaganja kazne za zločin.

Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika i novinara koja se bavi medijskim slobodama, objavio je tekst u kome se izražava zgroženost zbog ukidanja prvostepene presude i ponovnog suđenja i izražava nada da će „oni koji su naredili, planirali i počinili ubistvo Slavka Ćuruvije napokon biti poslati u zatvor“.

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard ocenio je da je „šokantan način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju“.

„Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija su u opasnosti“, ukazao je Bjeregard.

Njujorški Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je uznemiren i razočaran odlukom suda u Srbiji, a ukidanje presude „čini da se svet pita da li će pravda u ovom slučaju ikada biti zadovoljena“, naveo je Karlos Martines de la Serna, direktor programa te nevladine organizacije sa sedištem u Njujorku.

„Duboko je zabrinjavajuće to što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima“, ukazao je Pavol Salaj, predstavnik Reportera bez granica za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Organizacija Reporteri bez granica upozorila je da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Ružić: Postoje dokazi da je Kurak ubio Ćuruviju

Kako je za Cenzolovku ranije rekao Slobodan Ružić, advokat dece Slavka Ćuruvije, Jelene i Radeta, ponovljeni postupak neće značiti ponavljanje suđenja od početka, niti izvođenje novih dokaza i svedoka, te zato ne bi trebalo da traje predugo.

Kako je objasnio Ružić, od sudija se traži da odgovore na sva konkretna pitanja koja je postavio Apelacioni sud, kvalitetno obrazlože presudu na osnovu onog što već imaju i da sve to smeste u kontekst drugih ubistava koja je izvršio režim Slobodana Miloševića. 

Početak ponovljenog suđenja prate očekivanja da ubice Slavka Ćuruvije budu konačno pravosnažno kažnjene, ali i strepnja da bi se moglo dogoditi suprotno

„Apelacioni sud je iskasapio prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali to ne znači da je sugerisao da okrivljeni treba da budu oslobođeni“, ocenio je Ružić za Cenzolovku i izneo očekivanje da Specijalni sud prihvati sve navode iz optužnice i odustane od prvobitne konstrukcije da je neposredni izvršilac zločina N. N. lice.

„Naravno da nema neposrednog dokaza da je Kurak taj koji je pucao u Slavka, ali ima više nego dovoljno posrednih dokaza koji ukazuju na to“, rekao je Ružić.

Na ponovljenom suđenju se očekuje da tužilac, advokati odbrane i zastupnik oštećenih iznesu završne reči i da nakon toga sudije donesu novu presudu koja može biti i oslobađajuća. Očekuje se da na tu presudu budu podnete žalbe i da, moguće već tokom sledeće godine, predmet ponovo dođe pred Apelacioni sud.

Tužilac neće predlagati nove svedoke

U ponovljenom postupku tužilac neće, kako Cenzolovka nezvanično saznaje, predlagati nove svedoke ni dokaze, već će ponoviti navode iz optužnice od koje nije odustao. Da podsetimo, i sam tužilac se žalio na prvostepenu presudu upravo zbog konstrukcija oko N. N. lica koje ona sadrži.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić je u završnoj reči u prvostepenom postupku rekao da je Ćuruvija ubijen po nalogu iz vrha vlasti, a da je porota bila cela vlada:

„Ko može da ubije čoveka čiji je život država potpuno kontrolisala – znala svaki njegov korak, prisluškivala svaku reč, videla svaki njegov kontakt? Jedino država.“

Strategija odbrane na ponovljenom suđenju zasad nije poznata, mada oni sve vreme vode kampanju u kojoj tvrde da „nema dokaza“ da su njihovi klijenti izvršili krivično delo za koje su prvostepeno osuđeni.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend