06. dec 2019.

List Danas prekršio Kodeks novinara Srbije

Na osnovu članova 19 i 21 Statuta Saveta za štampu i članova 15 i 16 Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Višnja Aranđelović, Zlatko Čobović, LJiljana Smajlović, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Snežana Andrejević, Vida Petrović Škero, Vera Didanović, Zorica Višnjić, Dragan Đorđević i Filip Švarm, na sednici održanoj 28. 11. 2019. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

Neodgovarajućim objavljivanjem odgovora na tekst „Beba“, objavljen 4. novembra 2019. godine, dnevni list „Danas“ prekršio je tačku 6 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj je novinar obavezan da neguje etiku i kulturu javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku.

Nalaže se dnevnom listu „Danas“ da ovu odluku objavi najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja odluke.

Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

OBRAZLOŽENJE

Ivan Radovanović podneo je žalbu Savetu za štampu zbog toga što mu je, kako je naveo, uskraćeno pravo na odgovor. Objasnio je da je redakciji uputio odgovor na kolumnu Slaviše Lekića, u kojem je o njemu, tvrdi, objavljena laž. Objavljena je samo petina tog odgovora, „opet uz laž, jer je uz moj potpis dodato da sam kolumnista ‘Informera’. Drugim rečima, em je moj odgovor skraćen, em dopisan“, istakao je Radovanović u žalbi.

U odgovoru na žalbu glavni urednik lista „Danas“ Dragoljub Petrović je naglasio da je Radovanović zloupotrebio pravo na odgovor jer se samo u delu koji je objavljen bavi tekstom „Beba“ Slaviše Lekića, u kojem je dva puta pomenut. Ostali deo odgovora je pun uvreda, pa nije objavljen zbog poštovanja Kodeksa.

Da je kolumnista „Informera“ dodali su jer Radovanović objavljuje kolumne u „Informeru“. „Ako neko objavljuje kolumne na sajtu ‘Informera’, on je, bez obzira koliko to bilo neprijatno zvanje kolumnista ‘Informera’“, naveo je Petrović.

Većina članova Komisije ocenila je da je uredništvo lista Radovanoviću praktično uskratilo pravo da odgovori na tvrdnje iz teksta, odnosno da polemiše sa njegovim autorom. Svođenjem odgovora koji je dostavio na samo dve rečenice, potpuno nerazumljive van konteksta, „Danas“ je, po mišljenju Komisije, postupio suprotno Kodeksu novinara Srbije i profesionalnim standardima.

Komisija smatra da, u ovom slučaju, nije bilo razloga da se dostavljeni odgovor skraćuje, jer nije bio predugačak, a nije prihvatljivo ni objašnjenje urednika da je uvredljiv i da bi njegovim objavljivanjem prekršili Kodeks, budući da su već objavljivali slične tekstove.

Članovi Komisije veruju da novinari i urednici moraju da neguju dijalog i polemiku, te da polemike nema ukoliko se ograničava bilo čije pravo na odgovor. Prvo na odgovor je veoma važno za medijske slobode i novinari moraju biti spremni da objave uđu u polemiku i da objave i odgovore koji sadrže tvrdnje koje se redakciji ne dopadaju.

Zbog svega toga je „za“ odluku da je prekršen Kodeks novinara glasalo devet članova Komisije, dok su dva člana bila „protiv“.

PO SAVETU SAVETA ZA ŠTAMPU OBJAVLJUJEMO KOMPLETAN TEKST IVANA RADOVANOVIĆA

Poštovani čitaoci Danasa, iako smatramo da je Komisija za žalbe Saveta za štampu donela diskutabilnu odluku da smo prekršili Kodeks novinara Srbije jer je, prema mišljenju uredništva Danasa, tekst Ivana Radovanovića zloupotreba prava na odgovor, i kosi se i sa Zakonom o javnom informisanju i sa Kodeksom novinara Srbije, ipak objavljujemo ceo njegov tekst iz poštovanja prema instituciji Saveta za štampu, pa u krajnjoj liniji možete sami proceniti da li smo pogrešili mi ili Komisija za žalbe SZŠ.

Gl. urednik

Kolumnista Informera odgovara na kolumnu Slaviše Lekića „Beba“

Kupiću Lekiću i uredništvu Danasa priručnik za idiote

Cijenjeno uvredništvo,

Vi mene apsolutno zabavljate.

I ne mislim tu samo na nesrećne pokušaje Slaviše Lekića da bude istraživački kolumnista (izmislite neku nagradu za taj novi žanr, pa mu je odmah dajte, jadnom, molim vas) i da, ekskluzivno, za vas, otkriva „mračne tajne nenarodnog režima“.

Ma jok, još više me zabavlja, sve zajedno, ta koncepcija, ta potreba, opsesija, svakodnevni napor, ne da izveštavate, ne da se stvarno bavite novinarstvom, nego tek da učinite po neku sitnu pakost, kroz ogovaranje i nešto što liči na denunciranje, i tako, kao, jako uzdrmate i ovu vlast, i sve koje ste vezali za nju, te ih stoga doživljavate odgovornim, zajedno sa Vučićem, i za mizerni tiraž, i za žalosne karijere, i za odsustvo svakog uticaja, to jest činjenicu da ste beznačajni.

Mislim, stvarno. Beba Popović, aka profesor Morijarti, glavni zločinački um Vučićevog carstva zla. I to otkriva Danasov Šerlok Holms – SlaBiša Lekić. Ma nemoj. Pa nije Šerlok bio u delirijumu, samo se čovek drogirao. A ni Artur Konan Dojl nije bio baš toliki ludak, bez obzira što mnogi u to sumnjaju, nego mu je samo tata bio alkoholičar i mentalni bolesnik (stvarno), što, možda, može nekoga da vodi ka zaključku da se taj tata zvao isto kao i vaš istraživački kolumnista, ali, verujte mi, nije tako.

Nije Slaviša mentalno poremećen, on samo ima tu i tamo deluzije. Štab u Bokeljki, pun mračnih likova, na primer, samo je jedna od njih.

Što je sasvim ok, i ne smeta mi, bolje to nego da zamišlja svoju karijeru. Mračni štab je, ipak, manje mračna misao od te.

No, da ne duljim, ne zaslužuje ova sumanutost duže razmatranje.

Te ću, zato, tek da još jednom primetim kako ste me obradovali, a i učinili ste mi, nehotice, savršenu reklamu. Ipak sam ja vlasnik PR agencije koji sada klijentima može da priča kako je izuzetno važan, kako prepisuje Čerčila za Vučića, i kako je deo Glavnog Mračnog štaba u Bokeljki.

Kada od toga zaradim, kupiću Lekiću onu knjižicu „Kako se pišu istraživačke kolumne, priručnik za idiote“, a vama onu drugu – „Kako se prave novine, priručnik takođe namenjen idiotima“.

Dotle, terajte vi po svom.

Pa dokle god stignete.

Pozdrav iz Glavnog Mračnog štaba,

Ivan Radovanović

P. S. Sve sam ovo prepisao, a vi pogodite od koga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend