14. mar 2018.

Modeli pravila za komentarisanje i preuzimanje sadržaja (dokument)

Dvadeset od analiziranih 70 onlajn medija u Srbiji nema propisana pravila za komentarisanje tekstova, a čak 37 nema pravila za korišćenje svog medijskog sadržaja, pokazala je analiza, koju je, za Savet za štampu, uradila SHARE Fondacija. Istraživanje je obavljeno na 70 portala, od koji 60 prihvata nadležnost Saveta za štampu i trebalo je da pokaže u kojoj meri su onlajn mediji primenili neke od Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, koje je Savet za štampu doneo krajem 2016. godine.

Izabrana su pravila koja se odnose na komentare čitalaca i preuzimanje medijskog sadržaja kao dve najaktuelnije teme u onlajn medijima, u vezi sa kojima je bilo i dosta javne polemike, ali i dosta žalbi Savetu. Po završetku istraživanja, koje je obavljeno uz finansijsku pomoć Fondacije za otvoreno društvo, izrađeni su i modeli pravila za komentarisanje i prenošenje tekstova, koje će Savet za štampu ponuditi svim medijima, koji ih mogu preuzeti u celini ili prilagoditi svojim potrebama.

Analiza primene Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju u 70 medija / Priručnik za prilagođavanje pravila potrebama onlajn medija (pdf)

1 komentar za: “Modeli pravila za komentarisanje i preuzimanje sadržaja (dokument)

  1. dusan mancic

    Poštovani, čest je slučaj da je urednik online portala ujedno i moderator i cesto shodno svojoj volji i političkom opredeljenju odlučuje o prolaznosti komenatra koji pritom nemaju u sebi sadržaje mržnje i uvreda već jednostavno drugačijeg mišljenja.
    Moje pitanje je kako se to moze promeniti i kome se moze uloziti prigovor za rad odredjenih internet portala.

    03. апр 2018. at 08:10

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend