08. okt 2016.

Savet za štampu: Smernice za onlajn novinare

Savet za štampu, samoregulatorno telo koje okuplja izdavače, vlasnike štampanih i onlajn medija i novinskih agencija, objavilo je danas smernice za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju

U saopštenju se objašnjava da je Kodeks novinara Srbije podjednako primenjiv na sve medije, bez obzira na način njihovog plasiranja, ali da Savet smatra da je neophodno dati odgovarajuće tumačenje i smernice radi uspešne i pravilne primene profesionalnih standarda i u onlajn okruženju.

Smernice su podeljene na deset poglavlja koja prate strukturu Kodeksa novinara Srbije, a primenjivaće se „na medije i kanale komunikacije u odnosu na koje Savet za štampu u skladu sa svojim Statutom ima nadležnost, ali i na druge subjekte koji se bave novinarstvom u najširem smislu a koji su spremni da prihvate nadležnost Saveta za štampu“.

Prvo poglavlje je „Istinitost izveštavanja“ i u njemu se ističe da se informacije moraju plasirati u skladu sa pravilima novinarske profesije, uz puno poštovanje prava građana da budu istinito, potpuno i blagovremeno informisani o pitanjima od javnog značaja.

Nije dozvoljeno objavljivanje izmišljene komunikacije, kao ni izmena (i potonje objavljivanje) komunikacije koja je takva da promeni njeno izvorno značenje, kontekst, smisao i prikaz (na primer: tendenciozno skraćivanje tekstova, kropovanje fotografija, montaža video zapisa, navodi se u smernicama.

Slede poglavlja „Nezavisnost od pritiska“, „Sprečavanje korupcije i sukoba interesa“, „Odgovornost novinara“ i „Novinarska pažnja“.

Posebnim poglavljem je uređeno i pitanje odnosa prema izvorima informisanja, ali i poštovanje privatnosti i autorstva.

Privatni podaci i zapisi, uključujući tu i privatne fotografije, video i druge zapise koje je privatna osoba objavila putem društvenih mreža ili drugih platformi moguće je objavljivati samo uz prethodnu saglasnost te osobe, osim u slučajevima kada interes javnosti preteže nad pravom na privatnost, i to u meri u kojoj je to neophodno da se ostvari svrha izveštavanja, navodi Savet za štampu.

Završeno poglavlje u smernicama je posvećeno zaštiti novinara i u tom delu se precizira da za njega potpuno važe standardi koji su dati u Kodeksu novinara Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend