01. sep 2023.

Savet za štampu: Tabloidno profitiranje na masovnom ubistvu

Objektiv i Hypetv su prekršili Kodeks novinara prenoseći netačnu vest da je optuženi za masovna ubistva pobegao, GM Press zbog objavljivanja saopštenja koje zastupa političke interese, odlučila je sinoć Komisija za žalbe Saveta za štampu. Komisija je izglasala da ne postoji kršenje Kodeksa u slučaju žalbe SBB-a zbog teksta koji je objavila Telesrbija, ali smatraju da taj slučaj nije za njih već za RATEL ili sud

Savet za štampu (foto: Sanja Živanović / Cenzolovka)

Objektiv.rs i Hypetv.rs

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Zlatko Čobović podneo je dve žalbe protiv portala Objektiv.rs i Hypetv.rs zbog deljenja teksta tabloida Informer u kom se navodi da je maloletni počinilac masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu K. K. pokušao da pobegne iz psihijatrijske ustanove. To je demantovao MUP u svom saopštenju.

Izvor informacija u Informerovom tekstu je anoniman, a Objektiv.rs i Hypetv su tekst iz tog tabloida preneli kao ekskluzivan. Nakon saopštenja MUP-a, Informer je zamenio netačnu informaciju tekstom saopštenja.

Jelka Jovanović, članica Komisije za žalbe, rekla je da su u Komisiji u nekoliko navrata imali slične žalbe i uvek izglasavali da je Kodeks prekršen.

„Sve što se odnosi na ovaj slučaj je manje-više kršenje Kodeksa”, istakla je Jovanović.

Članica Komisije za žalbe Olivera Milošević je predložila da se u glasanje uvrsti i tačka Kodeksa prema kojoj novinar ne sme među ljude da unosi neopravdan strah niti da uliva lažne nade.

„Ako tamo kažu da su oni u poslednjem trenutku sprečili (bekstvo, prim. nov), svaki čovek može da pomisli da može da se dogodi da on pobegne”, rekla je Milošević.

„Ovo je, zapravo, pokušaj da se dalje medijski profitira na jednom strašnom zločinu, na jednom masovnom ubistvu”, rekla je Nadežda Budimirović iz Komsije za žalbe i dodala da smo to imali „priliku da vidimo proteklih meseci” nakon tragedije.

Član Komsije za žalbe Filip Švarm je rekao da postoje razni opskurni sajtovi koji pišu „sve i svašta”, ali pošto su se mediji pozvali na Informer, nisu prekršili tačku 3, poglavlje 1, koje kaže da je novinar dužan da naznači izvor informacije koju prenosi.

„Čini mi se da slovo (tačke 3, poglavlja 1, prim. nov) nije prekršeno,  ali da duh jeste”, a sa tim se složila i članica Saveta Vida Petrović Škero: „Kodeks uvek mora da misli i o duhu i o moralnom principu.”

Dodala je da se uvek pita „gde je moral urednika koji dozvoljava ovakav naslov, koji preuzima ovakav članak”.

Jednoglasno je izglasano Kršenje kodeksa novinara po svim tačkama koje su navedene u žalbi ove koju je naveo Švarm. Zlatko Čobović, kao podnosilac žalbe, nije učestvovao u glasanju.

 

SBB – Telesrbija

Kablovski operater SBB je podneo žalbu na tekst portala Telesrbija sa naslovom „Na predlog Telesrbija, RATEL pokrenuo postupak protiv preko 10 operatora zbog kršenja ZEK”.

U žalbi SBB tvrdi da je iznet niz neistina, između ostalog, da je operater SBB van zakonskog roka objavio nove Opšte uslove neusklađene sa novim Zakonom o elektronskim komunikacijama, da su uslovi objavljeni pod obmanjujućim nazivom i na pogrešnom delu sajta.

U tekstu se navodi da je SBB sakrio informaciju o brzini protoka interneta na sajtu, da duže od pet godina prekrivaju brzinu aploada, kao i da kriju informacije o brzinama na drugim pristupnim tehnologijama, kao što je GPON optička mreža.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković je rekla da ima dosta stvari o kojima Komisija ne može da odlučuje jer nije kompetentna, ali da je najvažniji deo žalbe primedba SBB-a na to što Telesrbija nije čitaocima predočila svoje poslovne odnose sa MTS-om. Telesrbija je tvrdila da nisu u poslovnom odnosu sa MTS-om, osim da objavljuju oglase koje im plaćaju.

SBB je uputio demanti, koji je portal Telesrbija objavio. SBB, međutim, time nije bio zadovoljan, ističući da je tekst „očigledno zlonameran”. Nakon toga je urednik Telesrbije ponudio da izmeni tekst, na šta SBB nije pristao.

U odgovoru na žalbu, kao razlog zašto ovog puta nije kontaktirao SBB pre objavljivanja, urednik Telesrbije je rekao da je ranije slao upite SBB po raznim pitanjima, te da nikada nije dobio odgovore od njih.

„Za tri godine, koliko sam u komisiji, ovo je najkomplikovanija žalba”, rekla je Jelka Jovanović, koja smatra da se ona „u osnovi ne odnosi na ono što je predmet našeg mogućeg odlučivanja”.

Sa njom je bila saglasna predstavnica NUNS-a u Savetu za štampu Tamara Skrozza, koja misli da predmet ove žalbe uopšte nije za njih.

„Ovo nije stvar novinarske pažnje, već da je glavno pitanje da li je tačno ono što je napisano, što može da odluči sud, a ne Komisija”, rekla je Skrozza i dodala: „Mi niti smo kvalifikovani, niti smo mesto gde se takva stvar rešava.”

Filip Švarm je rekao „nije na nama da utvđujemo da li postoji poslovna povezanost”, te da ovaj slučaj nije za njih „ovo je za RATEL, za sud”.

Osam članova Komisije saveta za štampu je glasalo za to da Kodeks nije prekršen.

 

GM Press – Damir Agović

Savetu za štampu je podneta žalba zbog objavljivanja saopštenja „Asocijacije kulturnih građana”, koji je objavljen na portalu GM Press. Žalbu je podneo Damir Agović, jedan od organizatora protesta „Srbija protiv nasilja” u Gornjem Milanovcu, zbog kritike njegovog rada.

Smatra da bi kritika bila opravdana, pod uslovom da Asocijacija kulturnih građana postoji.

U saopštenju se navodi da je nakon protestnih šetnji dva puta skrnavljeni spomenici u centru grada, a govori se i o tome kako organizatori „nemaju pretke na ovim prostorima”.

U žalbi se pominje i fotografija za koju tvrdi da je fotografisana sa prozora privatnog stana šefice kabineta predsednika opštine, ali je kao autor fotografije navedena Asocijacija kulturnih građana.

Tamara Skrozza smatra da je u ovom slučaju prekršena tačka Kodeksa koja kaže da interesi izdavača ne smeju da utiču na uređivačku politiku na način koji bi imao za posledicu netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno informisanje javnosti, te da bi Komisija trebalo da odlučuje i o ovoj tački.

„Ovakvo saopštenje ne bi objavio neko ko ne zastupa određno političko mišljenje”, rekla je ona.

Jelka Jovanović se sa ovim nije složila, ističući da udruženje ne mora da se pravda i da nema prekršaja Kodeksa.

Komisija je glasanjem konstatovala da je Kodeks prekršen po više tačaka.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend