01. sep 2023.

Pinkova zona sumraka: Da li Insajder i Nova S mogu da tuže Pink zbog korišćenja njihovih emisija za manipulacije veštačkom inteligencijom

TV Insajder i Nova S imaju osnova da tuže Pink, jer su za snimke generisane veštačkom inteligencijom, koji kompromituju opozicione političare, korišćeni inserti iz njihovih emisija. Upotreba VI u Srbiji nije regulisana ni pravno, a ni etički i moralno, pa je zona u kojoj su moguće različite zloupotrebe, kaže Jugoslav Ćosić, autor Insajder intervjua

Snimci ekrana VI generisanih snimaka (ilustracija: Mane Radmanović)

Za kreiranje snimaka generisanih veštačkom inteligencijom (VI) koji su emitovani na Pinku, u kojima su opozicioni političari govorili za njih kompromitujuće stvari, korišćeni su inserti iz emisija Insajder intervju (Insajder TV) i Utisak nedelje (Nova S).

Zbog toga bi mogao da postoji osnov da ove televizije tuže Pink, kaže advokat i stručnjak za medijsko pravo Slobodan Kremenjak.

U Srbiji ni pravno, ni etički, ni moralno nije regulisana upotreba veštačke inteligencije. To je siva zona u kojoj su moguće zloupotrebe. Ali i bez jasne zakonske regulative potpuno je jasno o čemu se u ovom slučaju radi (Jugoslav Ćosić, Insajder)

On objašnjava da produkcije o čijim programima je reč (televizije Insajder i Nova S, prim. nov) imaju određena prava koja su im priznata na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima.

„Između ostalog, na osnovu ovog zakona imaju i pravo da dozvole ili zabrane beleženje, odnosno snimanje svog programa ili svoje emisije. Pod pretpostavkom da je za potrebe generisanja snimaka, na način na koji ih je televizija Pink generisala, po svemu sudeći bilo neophodno beleženje, odnosno snimanje programa ili emisije produkcija o čijim programima je reč i televizija o čijim emisijama je reč, i laički rečeno ‘hranjenje’ veštačke inteligencije tim snimcima, a da je takvo snimanje bilo neovlašćeno, osnov za tužbu bi mogao da postoji”, smatra Kremenjak.

On ovo ističe uz „ogradu da je moguće da postoje okolnosti slučaja koje mi nisu poznate i da nema raspoložive prakse, te da je sve ono što kažem zapravo samo pretpostavka koja u stvarnosti ne bi morala nužno i da se ostvari”.

Kremenjak: Mudrije sačekati sa regulacijom VI kod nas

Autor i voditelj emisije Insajder intervju, iz koje je uzet isečak za VI generisani snimak, Jugoslav Ćosić kaže da „nažalost, u Srbiji ni pravno, a očigledno ni etički ni moralno nije regulisana upotreba veštačke inteligencije. To je trenutno jedna siva zona u kojoj su moguće različite zloupotrebe”.

Ali dodaje, „i bez jasne zakonske regulative potpuno je jasno o čemu se u ovom konkretnom slučaju radi”.

„Nisam siguran da postoji kapacitet, a moguće ni potreba da se veštačka inteligencija u srpskom medijskom pravu reguliše na neki naš specifičan način”, kaže Slobodan Kremenjak.

On misli da bi bilo „mudrije da se oslonimo na postojeće propise do postizanja neke vrste šireg, međunarodnog konsenzusa o regulisanju veštačke inteligencije, jer je u pitanju globalni fenomen”.

„Važeći Zakon o elektronskim medijima već sada obavezuje elektronske medije da obezbede slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i da ne pružaju sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i slušalaca. Ono što je potrebno je da se obezbedi da se te obaveze poštuju”, zaključuje Kremenjak.

Brankica Stanković, urednica Insajdera, rekla je ranije za Cenzolovku da su snimci emitovani na Pinku „zloupotreba kojom se krše svi etički standardi, ali i medijski zakoni – između ostalog i neovlašćenom upotrebom tuđih video-materijala”.

Cenzolovka nije uspela da sazna da li su Nova S i Insajder podneli tužbu protiv Pinka zbog korišćenja inserata iz njihovih emisija.

ĆOSIĆ: PINK KORISTI VI KAO POKRIĆE ZA NAJOBIČNIJU PODMETAČINU KOJA RAČUNA NA NEZNANJE

Jugoslav Ćosić o snimcima na Pinku kaže da tehnički „verovatno jeste reč o ‘veštačkoj inteligenciji’, ali u suštini je ta sintagma samo pokriće za najobičniju podmetačinu, koja računa na pojmovno neznanje ili neznanje uopšte”.

„Ne samo ja već nijedan novinar Insajder kanala nikada, naravno, u stvarnom intervjuu ne bi otćutao na takav tekst i rečenice koje su podmetnute sagovorniku u studiju Insajdera – ovom slučaju, u ambijentu emisije ‘Insajder intervju’, čiji sam autor. A taj video upravo to sugeriše. Uopšte ne sumnjam da će biti onih koji će poverovati da je taj video autentičan, što je mislim i bio cilj.

Cilj je bio ne samo da se kompromituje sagovornik već i novinar Insajdera jer, kažu, ‘ćutanje je odobravanje’”, kaže Ćosić za Cenzolovku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend