04. feb 2020.

Na stubu srama u srpskim medijima

Čovek koji se smatra odgovornim za udes u kojem je poginuo u februaru 2019. Šaban Šaulić morao je da se skloni od javnosti. Razlog: srpski mediji objavljuju njegove fotografije s punim imenom, piše „Vestfalen Blat“.

„Kada se u Nemačkoj neko okrivi za krivično delo, za njega do presude u fer procesu važi pretpostavka nevinosti. Ovdašnji mediji iz razloga zaštite ličnosti uglavnom pokazuju optužene tako da ne mogu da se prepoznaju, a prezimena se – ako se uopšte pominju – skraćuju na inicijal ili se čak potpuno menjaju“.

„U Srbiji, bivšoj republici Jugoslavije, teme zvane prava ličnosti i pretpostavka nevinosti među tamošnjim novinarima kao da nemaju poseban značaj: ime je bilo poznato odmah posle udesa; jedna fotografija optuženog sa Fejsbuka brzo se pojavila u srpskim medijima“, prenosi za Vestfalen blat tužilac Kristof Makel. „Srpski mediji su ga javno stavili na stub srama na internetu i objavljuju njegove fotografije s punim imenom“, piše nemački list.

Tužilac Makel vodio je inače istragu u tom slučaju i prošlog avgusta podigao optužnicu. „Prema ovdašnjim saznanjima, optuženom nisu upućivane pretnje ili slično“, rekao je još Makel za list iz Bilefelda.

Suđenje pod povišenim merama bezbednosti

Čovek (36) turskih korena rođen u Giterslou optužen je za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje telesne povrede iz nehata u jednom slučaju, kao i za opasne radnje u saobraćaju te vožnju bez vozačke dozvole, prema informacijama nemačkih novina, živi u drugom gradu. Nalog za njegovo hapšenje je povučen, jer je obavezan da se redovno javlja vlastima.

Suđene počinje u petak, 27. marta, u sudu u Giterslou. Zilke Bergšterman, zamenica direktora suda, ranije je rekla da će se suđenje odvijati pod povišenim merama bezbednosti.

Prema optužnici, optuženi je 17. februara 2019, u pijanom stanju i pod uticajem droga i gotovo dvostruko većom brzinom od dozvoljene naleteo na začelje kolone na kojem se nalazio automobil sa Šabanom Šaulićem. Pri tom nije imao vozačku dozvolu. Šaulić i njegov klavijaturista Mirsad Kerić su tom prilikom zadobili smrtne povrede, dok je treća osoba u automobilu, Boban Stojadinović, teško povređena.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend