13. sep 2018.

Ne, komandant KFOR-a nije rekao da su „Šiptari hteli krv“

Gotovo svaka reč današnje naslovne stranice Informera kao i nekoliko pasusa u tekstu „Komandat KFOR-a potvrdio: Šiptari hteli krv“ je izmišljena. Naime, novinari Informera tvrde između ostalog da je Salvatore Kouči, komandat KFOR-a na Kosovu i Metohiji izjavio da je „zahvaljujući Vučićevoj mudroj odluci da se vrati u Kosovsku Mitrovicu izbegnuto krvoproliće“. Istina je, međutim, da je Kouči kazao da je Vučić doneo mudru odluku kada je odlučio da se vrati u Kosovsku Mitrovicu sa puta za Banje, da je odluka kosovskih institucija da se ne dozoli taj deo posete takođe mudra, dok reči „krv“, „Šiptari“ i „tragedija“ nije iskoristio ni jednom.

Informer navodi:

Šiptari hteli krv. Albanski ekstremisti planirali su da izazovu ozbiljne sukobe sa Srbima na Kosovu u slučaju da se predsednik Aleksandar Vučić probio do srpskog sela Banje u Drenici! Zahvaljujući Vučićevoj mudroj odluci da se vrati u Kosovsku Mitrovicu izbegnuto je krvoproliće!Ovo tvrdi komadant Kfora, general-major Salvatore Kuoči, koji naglašava da je Vučićeva poseta Kosovu mogla da se završi tragično i da su vojnici NATO bili spremni da reaguju u slučaju sukoba.

Iako se u tekstu ne navodi izvor, prema transkriptu izjave komandanta KFOR-a iz Informerovog teksta jasno je da se radi o intervjuu koji je dao za televiziju PRVA.

U njemu, međutim, komandat KFOR-a nikada nije izgovorio ko je organizovao proteste, da li bi bilo krvoprolića ili tragedije da je na neki način predsednik Vučić uspeo da prođe do sela Banje niti da su „albanski ekstremisti planirali da izazovu ozbiljne sukobe“.

Transkript intervjua u celosti možete pročitati ovde, a iz dela koji objavljujemo mogu se jasno pročitati delovi koji su novinari Informera pogrešno interpretirali.

Naime, Kouči jeste govorio o mogućem drugačijem ishodu posete Aleksandra Vučića da su kosovske snage odlučile da „razbijaju proteste“, ali nije nigde precizirao da li bi predsednik došao u opasnost, ili eventualno okupljeni građani.

Kouči: Pre svega dozvolite mi da preciziram da je KFOR zadužen za situaciju na Kosovu i da smo treći faktor koji reaguje – prvo Kosovska policija, pa Euleks, pa onda mi. Svejedno, nas su rasporedili da bismo se bavili bezbednošću i sigurnošću predsednika Vučića dok je bio u poseti Kosovu.

Mi smo bili spremni da intervenišemo na svim područjima koje je predsednik posećivao, da obezbedimo bezbedno okruženje. To smo i uradili jer je poseta protekla bez problema sa izuzetkom sela Banje.

Selo Banje se nalazi na jednom području koje ima svoju istoriju i dosta je osetljiva. Policija je tamo bila i bavila se tamošnjom situacijom.

(…)

[povezaneprice]

Kouči: Međutim, mislim da je bila mudra odluka vašeg predsednika da zadrži situaciju mirnom, stabilnom i pod kontrolom da se izbegnu bilo kakvi sukobi.

Da smo mi intervenisali na tom području situacija bi bila potpuno drugačija i možda bi poseta imala drugačiji ishod.

Mirno rešenje je bila mudra odluka imajući u vidu da je poseta sveukupno gledano bila vrlo uspešna i bila je mirna na ostatku teritorije. Tako da je to osnovni razlog zbog kog mi nismo intervenisali.

U svakom slučaju, hajde da kažem da je KFOR bio u stanju da interveniše, ali trebalo je neko od nas to da zatraži, kosovske institucije.

Voditelj: Dobro, ali kakve informacije imate od jutros? Ko je organizovao sve te nerede? Ocena je da vi niste dobro reagovali na vreme da se barikade uklone i da se predsedniku omogući sloboda kretanja. Utisak ovde u Beogradu je da je KFOR bio nemi posmatrač incidenta i svi se pitaju zašto.

Kouči: To nije istina jer kosovska policija se bavila demonstrantima i nemirima kako bi se izbegle barikade i kako bi se postigao neki dogovor sa demonstrantima. Za to je potrebno vreme. To je bio razlog jer je neka čvršća intervencija policije, EULEKS-a i KFOR-a izbegnuta kako bi situacija ostala mirna i kako bi se omogućilo predsedniku da nastavi svoju posetu po planiranom programu. O tome se zapravo radi. Nije bilo povređenih, niko nije bio u opasnosti, tako da čak i ako su održane te demonstracije mogao je da bude drugačiji ishod i drugačiji ishod posete vašeg predsednika. Mi to imamo u vidu.

Bili smo spremni da intervenišemo, ali doneta je odluka od strane institucija na Kosovu da se izbegne taj deo posete i taj deo posete je zvanično zabranjen. I to je bila mudra odluka. Ja mislim da je to glavna stvar – glavno je da ako pogledamo ukupnu situaciju, posetu, sve je bilo jako mirno.

(….)

Kouči: KFOR je bio spreman da interveniše, to je naš posao.(…) Međutim, kosovska policija je kontrolisala sva područja i ako pogledate kakvi su rezultati i ishodi, oni su štitili ljude, oni su reagovali na provokacije i trudili su se da sačuvaju predsednika Vučića i njegovu bezbednost.Ali na kraju odluka da se ne preduzme ništa protiv demonstranata i da se uklone barikade eventualno primenom sile i time što bi se naterali demonstranti da se povuku, bila je mudra. Da je bilo potrebno da intervenišemo, mi bismo to uradili.

(…)

Kouči: Što se tog osnovnog pitanja tiče – mislim da niko nije bio u opasnosti niti se osećao ugroženo. Jer demonstranata može da bude svuda i širom Evrope ima demonstranata, u svakoj zemlji. Bune se protiv države, Vlade, protiv drugih stvari i protiv drugih stvari i to se dešava i u većim zemljama nego što su vaša i moja. To su demonstracije i protesti, to ne znači da ti protesti ugrožavaju bezbednost. Demonstranti naravno mogu verbalno da koriste kakve god reči žele, ali na kraju krajeva oni nikog ne stavljaju u opasnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend