10. maj 2023.

„Ništa ne razmišljaju, niti ih šta obavezuje“: Građanima uz Kurir na poklon nož

Samo nekoliko dana posle dva masovna ubistva koja su zadesila Srbiju, tabloid Kurir je juče svojim čitaocima, između ostalog, poklanjao nož. "To je znak da ti mediji ništa ne razmišljaju", kaže za portal N1 zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a Vesna Mališić.

Kurir je prethodno na svom sajtu najavio da će u utorak, 9. maja, uz svaki kupljeni primerak čitaoci tog tabloida dobiti i poklon iznenađenja.

Kao mogući pokolni se, između ostalih, navode kašika za pirinač, četka za pse, šrafciger, rajf, ljuštilica, pepeljara, štapići za uši, otvarač za flaše, rende, ašov…

Ono što se na sajtu, međutim, ne navodi, a pojedine građane je uznemirilo nakon prošlonedeljnih tragičnih događaja, je kuhinjski nož koji je takođe juče deljen uz primerke Kurira.

„To je znak da ti mediji ništa ne razmišljaju“, kaže za portal N1 Vesna Mališić.

Reč je o medijima koji, kako kaže, nemaju osećaj za Kodeks novinara i dužnu pažnju za trenutak kad se nešto radi ili kad se nešto događa.

„To je apsolutno jedno divlje ponašanje bez ikakve kontrole, bez ikakve ograde. Dakle, njih apsolutno ništa ne obavezuje“, ocenjuje Mališić.

Veruje, kako kaže, da to nije učinjeno namerno, nego „zato što oni ne znaju da to nije u redu“.

„Oni su nesposobni da shvate zašto to nije dobro. I tu je naš problem, što ono što se zove novinarska pažnja, i prilikom obrade teme i prilikom ponašanja medija u ovakvim situacijama, to ne postoji“, zaključila je zamenica glavnog i odgovornog urednika NIN-a.

Fotografije Kurira uz mali crveni kuhinjski nož u plastičnoj kesici, prikačen za naslovnu stranu, od juče kruže društvenim mrežama, uz osuđujuće komentare građana koji takav potez smatraju neprikladnim u trenutnoj situaciji.

Podsetimo, Srbiju su prošle nedelje potresla dva masovna ubistva u samo dva dana. U sredu, 3. maja, je K.K. (13), učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, vatrenim oružjem usmrtio osmoro đaka i školskog čuvara, a ranio još sedam osoba.

Narednog dana je U.B. (21) najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, posle toga, skoro „potpuno razoružavanje Srbije“.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je, u cilju podrške i psihološke pomoći porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar“, nastavnicima i učenicima otvorio dve telefonske linije: 0638681757 i 0638682217. Stručnu podršku pruža tim psihologa i psihijatara iz tog Instituta.

Takođe, na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije formiran je tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Dostupni telefoni su 0112685050, 0113662124 i 063310723.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend