15. okt 2021.

Novinarke protiv nasilja: Odgovorno izveštavanje neophodno i u emisijama sa zabavnim sadržajem

Voditelji TDI radija reagovali su, u svojoj emisiji, odobravanjem i smehom na temu seksualnog nasilja. Tim povodom oglasila se grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama koja je skrenula pažnju na odgovornost medija da spreče normalizovanje štetnih oblika ponašanja.

Foto: Flickr, DCvision2006

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama” ukazala je u saopštenju da se odgovorno izveštavanje ne odnosi samo na ozbiljne medijske sadržaje, već i na one zabavnog karaktera.

„Povod za našu reakciju jeste ponašanje dvojice voditelja TDI Radija koji su čitali odgovore slušalaca na pitanje šta bi radili da su nevidljivi. U najmanje dve poruke, odgovori slušalaca sadržali su želju za seksualnim uznemiravanjem i napastvovanjem žena. Reakcije voditelja bile su smeh i odobravanje”, objašnjava se u saopštenju.

Još se dodaje da je TDI radio kasnije uklonio emisiju i da su se voditelji izvinili, ali da je u izvinjenju „mnogo veća pažnja posvećena napadima koje oni sada trpe na društvenim mrežama, nego samom incidentu, a nigde se ne vidi da autori razumeju gde su pogrešili”.

Novinarke protiv nasilja podsetile su da umanjivanje i ismevanje nasilja prema ženama izaziva ponovnu traumatizaciju žena sa iskustvom nasilja, te da je etička obaveza medija da u tome ne učestvuju.

„Plasiranje ovakvih sadržaja, pogotovo pod maskom šale, kod žena pojačava strah od seksualnih napada i normalizacije seksualnog uznemiravanja”, dodaju one.

Na kraju, grupa je apelovala na medije da, kada je reč o osetljivim temama, uvek imaju u vidu vlastitu odgovornost da spreče normalizovanje štetnih oblika ponašanja i da ne zaborave svoju edukativnu funkciju i elementarnu ljudskost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend